Swedish Meats upphör i stort sett helt med egen distribution till butik. 162 anställda, såväl kollektiv-anställda som tjänstemän, är därför nu varslade om uppsägning.

[Ur nummer: 05/2004] Handelsjättarna Axfood, Coop och Ica tar nu själv hand om distributionen av varor till sina respektive butiker. Det innebär att Swedish Meats lägger ner sin terminalverksamhet för direktdistribution till livsmedelsbutikerna och övergår till att distribuera till handelskedjornas grossister.
– Vi har tvingats in i detta system. Vi har inte haft något att sätta emot. Antingen är vi med på tåget eller så är vi inte det, säger Bo Blomdahl, Livs ordförande i Swedish Meats koncernfack.

Handeln har tagit över
Han berättar att handelskedjorna successivt tagit över en stor del av distributionen av kött. För fem år sedan hade Swedish Meats 15 terminaler, idag har företaget tre kvar.
Terminalerna i Linköping och i Göteborg stängs nu helt, 76 respektive 55 tjänster går förlorade. Terminalen i Uppsala släpper direktdistributionen till Ica och tar över kvarvarande distribution som inte hanteras genom kedjornas egen distribution. Det innebär att 23 arbetstillfällen försvinner. Dessutom stängs omlastningspunkten i Visby och i Skara, 2 respektive 13 jobb försvinner. Inga ersättningsjobb inom Swedish Meats är i dagsläget aktuella, förutom de sju nya tjänster som skapas i Stock-holm.
– Det som nu sker är en mycket stor omställning, säger Bo Blomdahl.

Och det har gått snabbt. År 2000 distribuerade Swedish Meats 90 procent direkt till butikerna. 2003 distribuerade Swedish Meats 50 procent och handeln den andra hälften. I dagsläget distribuerar Swedish Meats 35 procent i egen regi och 65 procent genom handelns grossistnät. I framtiden upphör Swedish Meats i stort sett helt med denna typ av distribution.
– Vad som sker är att svensk handel anpassar sig till hur det ser ut inom europeisk och internationell handel. Där finns redan denna typ av central styrning, säger Bo Blomdahl.
Coop har idag konsumentpaketering, även kallad k-pack, och distribution i egen regi. Ica går också över till det i samband med att den stora köttpackningsanläggningen i Västerås står klar till sommaren. Swedish Meats kommer dock att fortsätta k-packa till Axfood, men kedjan kommer att stå för distributionen.

* Vad tror du om framtiden när nu handeln tar ett allt hårdare grepp om Swedish Meats?
– Jag har varnat för det länge. Men nu har vi hamnat i han-delns grepp och det är svårt att komma ur det. Vi får helt enkelt följa den väg vi nu slagit in på, svarar Bo Blomdahl.
Han understryker hur viktigt det är att Swedish Meats får fortsätta att vara huvudleverantör till handelskedjorna. Ett sätt att säkra arbetstillfällena. Han välkomnar det avtal som tecknats med Ica så sent som i mitten av april.
– Men det hänger på hur mycket konsumenterna är beredda att betala för att få svenskt kött. Att de sätter värde på det är nödvändigt för att vi ska kunna stå oss mot importen.

Fler uppsägningar
Han ser inget slut på neddragningarna inom koncernen. Det finns ett sparpaket som sträcker sig fram till 2006. Det innebär en effektivisering av såväl slakt, styckning som chark.
– Målsättningen är att vi ska bli lika slimmade som konkurrenterna både inom och utanför landets gränser. Tyvärr finns det nog stor risk för att det blir fler uppsägningar.