– Det är inte lätt att få tag på slaktare. Det har länge varit svårt, men är något svårare idag, säger Ingemar Hansson, 48 år och vd för Norrbottensgårdens slakteri.
Ingemar Hansson har varit med ända sedan starten 2001.
– Det var ett antal bönder som tog initiativ till slakteriet här. Jag var först projektledare och blev sedan vd.
Slakteriet har löst bristen på slaktare genom att ta in lärlingar, oftast på eget bevåg men även i samarbete med arbetsförmedlingen. Det är högsäsong under hösten och då har de fler slaktare inne, som de som hoppar in som jobbat på slakteriet tidigare men idag har andra jobb,
Han håller med om att det är ett tungt arbete att vara slaktare.
– Men de som väl börjar inom branschen brukar bli kvar länge tack var den fina gemenskapen.
Han har själv jobbat som slaktare när han var i 20 årsåldern på Swedish Meats slakteri i Luleå. Det händer att han även idag hoppar in på slakteriet och gästspelar
– Jag har alltid trivts bra i branschen och i yrket.
Han berättar att det gått ganska bra för slakteriet, men att det varit lite tuffare på senare tid på grund av lägre volymer.
– Bönderna föder upp färre djur. Jag tror att det gått ner nästan överallt. Förhoppningsvis är det en tillfällig svacka.
Han understryker också att de har en trogen kundkrets.
– Närproducerat kött är efterfrågat, det var inte alls lika populärt när vi startade, säger Ingemar Hansson.