Journalisten Lennart Johnsson och fotografen Stefan F Lindberg ska dokumentera världens miljontals migrantarbetare i en serie om tre böcker.

Den första boken i denna serie är den röda boken ”Drömmen om ett bättre liv – människan som handelsvara” som handlar om migrantarbetare i Syd- och Sydostasien.
I mitten av oktober presenterade Lennart Johnsson och Stefan F Lindberg boken på ett välbesökt möte på Sjöfartsklubben Katarina i Stockholm. De berättade att det låg flera års arbete bakom boken.
– Den första resan vi gjorde ihop till Sydostasien var för fyra år sedan, berättade Lennart Johnsson.
Det var denna resa som ledde till att de på allvar börja diskutera möjligheten att tillsammans i bokform skildra migrantarbetarnas situation. Mycket tack vare Lennart Johnsson som länge brunnit för denna fråga.
– Redan 1993 kom jag ut med min första bok Människor som exportvara som handlade om migrantarbetare.
Första gången som han besökte Filippinerna och blev medveten om problematiken var 1989.
– Då var det cirka 3 miljoner filippinare som jobbade tillfälligt som kontraktsarbetare utomlands. Idag tror man att det är uppemot 12 miljoner. Det har alltså exploderat trots att det skulle vara tillfälligt.

Lennart Johnsson och Stefan F Lindberg har rört sig i miljöer där det bor många hamnarbetare, sjömän men också många arbetslösa. Det har varit manliga miljöer. Samtidigt beskriver de sin bok som feministisk då majoriteten av migrantarbetarna är kvinnor och det är om dessa kvinnor som boken till stora delar handlar om.
Det märktes att de båda författarna var tagna av dessa kvinnors öde, majoriteten av dem som de skildrar är från Filippinerna. Familjebanden är starka samtidigt tvingas de för att försörja sina familjer att vistas långt hemifrån och endast komma på besök någon gång per år. Men det är inga eländesbeskrivningar utan betoningen ligger på att det finns ett starkt framtidshopp hos de människor som lyfts fram.
– Många av dem som vi träffat har varit välmående och en av orsakerna till det är för att de organiserat sig fackligt. Så fort man organiserar sig så får man möjlighet att skapa sig en bättre tillvaro, man får en gemenskap, man får andra människor att umgås med och man får andra som stödjer en, man blir starkare och man får självförtroende, sa Stefan F Lindberg.
Bokens upplägg med både bild- och textberättelser är lite ovanligt och syftet med det är att nå en så bred publik som möjligt.
– Vi hoppas att även yngre läsare ska ta till sig boken tack vare kombinationen av bild och text. Men texten illustrerar inte bilderna och bilderna illustrerar inte texten utan det här är en hybridbok med två berättelser som löper parallellt.

För Mål & Medels uppmärksamma läsare finns också bekanta ansikten som det också berättas om i boken: de avskedade arbetarna vid tonfiskexportörens Citra Minas fabrik i General Santos som kräver sina jobb tillbaka och rätt att organisera sig.
Den röda boken Drömmen om ett bättre liv handlar som sagt om migrantarbetare i Syd- och Sydostasien och är den första delen i en planerad serie på tre. Efter den röda planeras en grön bok om Afrika och en blå bok om Latinamerika.