[Ur nummer: 09/2004] Det norskägda Grillstad Burmans har det tufft på den svenska marknaden. Konkur-rensen från handelns egna märkesvaror gör att företaget tvingas dra ner och säga upp fyra personer.
På Grillstad Burmans i Östersund jobbar 15 kollektivare och ett 25-tal tjänstemän.
– De har många säljare i Östersund, säger Livs lokalombudsman Anders Andersson, som varit där och förhandlat om en turordningslista.
Han berättar att Grillstad är ett stort norskt charkföretag som specialiserat sig på spekemat, det vill säga lufttorkade charkprodukter, korvar och skinkor, som skivats tunt.
Dessa delikatesser, fullt jämförbara med sydeuropéernas, vill Grillstad sälja i Sverige och EU. Att företaget etablerat sig i Östersund beror på att man vill vara innanför EU:s tullmurar. Grillstad har sin stora anläggning i Trondheim på andra sidan fjällen, några timmars bilfärd bort.