– Jag tycker att det är bra strategiska beslut som företaget tar vad det gäller hållbarhet, säger Stefan Hortlund, Livs representant i Polarbröds bolagsstyrelse.
Han är också klubbordförande på bageriet i Älvsbyn, men det är i rollen som bolagsstyrelseledamot som han är engagerad.
Den yttre miljön är inte något som fackklubben jobbar aktivt med och han tror inte heller att medlemmarna förväntar sig att den ska göra det.
– Hållbarhetsfrågorna är komplicerade och jag tror att vi måste ha ett jordnära språk när vi talar om dem.
Som han ser det är hållbarheten avgörande för att Polarbröd som ligger så långt från de stora marknaderna – i Norrbotten – ska ha en framtid. Det handlar bland annat om rätt transporter, mer på järnväg, biodrivmedel, plastpåsar på sockerstärkelse, egna vindkraftverk och inköp av råvara från gårdar som bedriver hållbart jordbruk.
Det sistnämnda är den största utmaningen. Polarbröd har en genomarbetad vision om vad ett sådant jordbruk skulle kunna vara, kallat ”fossilfria mångfaldsgårdar”
Enligt företagets hållbarhetschef, Cindy Kite, kräver förverkligandet av visionen att alla inblandade, även konsumenterna, är beredda att betala lite mer för maten. Böndernas ökade kostnader behöver täckas.
– För att det ska gå måste vi kommunicera det på rätt sätt så att det finns en förståelse hos konsumenterna, säger hon.

Ett annat exempel på nytt klimattänkande är Herbert Karlssons Charkuterifabrik i Härryda strax utanför Göteborg. Företaget har breddat sitt sortiment med ärtbaserade korvar och hamburgare som går under varumärket Peas of Heaven.
– Efterfrågan på produkterna är stor och på det färska segmentet är vi på god väg att bli marknadsledande, säger försäljningschefen Anna Wallman.
De växtbaserade produkterna görs i samma produktion som de köttbaserade produkterna, men under olika dagar och med en minutiös rengöring av maskinerna mellan produktkategorierna.
– Då det är en ny, växande kategori är det svårt att just nu se framtida prislägen. Men vi satsar ändå, eftersom vi tror att det är produkter som kommer att öka stort i framtiden.
Råvaran består till grunden av ärtprotein och produkterna är komplicerade att tillverka. Det krävs särskilda tekniker och maskiner.
Peas of Heaven exporteras till sex länder och står idag för en växande del av den totala omsättningen. Karlssons chark har cirka 50 anställda.