Varsel räckte för att få hängavtal

– Riksavtalet Visita-HRF är inte tillämpligt för bagare och konditorer. Det vore högst önskvärt om Visita klargjorde detta för sina medlemsföretag, säger Jolan Wennberg, Livs andre ordförande.

Frågan om bagarnas avtalstillhörighet dyker upp med jämna mellanrum, men den har aldrig varit något problem ur facklig synpunkt. Hotell och Restaurangfacket, HRF, och Livs är helt eniga om att bagare och konditorer ska omfattas av Livsmedelsavtalet.
Kollektivavtalen är utformade utifrån olika verksamheter. Att servera är inte samma sak som att göra bakelser och baka bröd. Avtalen har också olika kostnader för arbetsgivaren.
– Konkurrensen skulle snedvridas om vi tillät arbetsgivare att fritt välja avtal. Våra medlemmar skulle inte heller få sin rättmätiga lön, säger Jolan Wennberg.

Senast i december var Livs tvunget att varsla om strejk och blockad mot Kaffelabbet i Göteborg på grund av att företaget ville låta tre anställda bagare, som är medlemmar i Livs, arbeta på Visita-HRF:s avtal.
– I detta fall borde Visita omedelbart ha klargjort för sitt medlemsföretag att för bagare och konditorer gäller Livsmedelsavtalet och inget annat. Det handlar om en yrkeskår med speciella kunskaper, utbildning och yrkesstolthet och som ska betalas därefter.
Denna gång räckte det med att Livs varslade om stridsåtgärder.

Med Medlingsinstitutets hjälp kunde tvisten lösas upp och Kaffelabbet tecknade hängavtal med Livs för bagarna.
– För de företag som har både servering och egen tillverkning kan det vara intressant att veta att de har möjlighet att gå med i vår motpart Livsmedelsföretagen, som har både avtal med oss för bagare och konditorer och med HRF för serveringspersonal. Krångligare än så behöver det inte vara, säger Jolan Wennberg.