VD: Vi brinner för att hitta klimatsmart mat

Nr 9/2020

– Vi hoppas på att kunna dubbla vår produktion när vi kör igång med gråärtfärsen. Idag har vi bara ett skift. Om vi går upp till tvåskift skulle vi behöva anställa åtta till tio personer till. Det är målet, säger Jan-Åke Frykholm, vd på DelMat.
Han har jobbat som vd sedan 2004. Innan jobbade han inom Procordia och på Unibake (Korvbrödsbagaren) i Örebro.

Jan-Åke Frykholm har med andra ord stora förväntningar på gråärtfärsen, ett projekt som började för drygt ett och ett halvt år sedan.
Det har varit många personer inblandade i projektet bland annat från Region Örebro, Restauranghögskolan i Grythyttan samt från Alfred Nobel Science Park. Syftet med det har varit att skapa ett svenskodlat och klimatsmart livsmedel.
– I våras testade vi gråärtfärsen inbakad i filodegsrullar på fem skolor i regionen. Eleverna gav färsen betyget 4,5 av 5. En invändning de hade var att namnet gråärtsrulle var lite tråkigt.

Nästa steg blir att få igång tillverkningen under 2020.
– Vi har tagit fram ett antal gråärtbaserade produkter som vi snart kommer att lansera men vi har inte riktigt bestämt under vilket varumärke det blir.
Jan-Åke Frykholm berättar att ett antal dagligvarukedjor har visat intresse för den nya vegetariska produkten.
– Vi hoppas spinna vidare på det. Vi brinner själva för att hitta det här med klimat-smart mat, vi tror att det är framtiden.

Relaterade artiklar