På många arbetsplatser har det lagts ner ett stort jobb för att få till en säker kemikaliehantering. Ett exempel är Guldfågeln i Mörbylånga där alla kemikalier har listats och riskbedömts.
– Arbetet tog hela våren, berättar Pasquale Cappuccio, huvudskyddsombud.

Han har gjort kartläggningen tillsammans med företagets miljöansvarige och totalt har de listat 180 kemikalier. Alla är nu märkta och förvaras på en speciell plats i lagret. En förteckning har tillsammans med säkerhetsdatabladen lagts in i ett program som ligger on-line och uppdateras automatiskt.
– Alla kemikalier som köps in har säkerhetsdatablad, hit hör även Yes-diskmedel som man kanske inte tänker på som kemikalier.

Han berättar att de genomfört intervjuer med de anställda för att få en så heltäckande bild som möjligt av kemikalieanvändningen, det gäller även de farliga ämnen som kan uppstå i verksamheten.
– Det har vi kallat för döda kemikalier. Hit räknas svetsrök som bildas när man svetsar och som inte är bra för hälsan. Det gäller också dammet från kycklingarnas fjädrar i slakteriet.
Alla kemikalier, även de döda, har de riskbedömt vilket tagit ganska lång tid.
– Den första riskbedömningen som vi gjorde tog två och en halv timme för vi var helt gröna. Det tog tid att hitta en fungerande arbetsmetod och försäkra oss om att vi fyllde i blanketterna på rätt sätt.
Kartläggningen ledde också till att de minskat antalet kemikalier på arbetsplatsen.
– Det handlar om prover som ingen använder som bara blivit stående som vi gjort oss av med.

Kemikaliehanteringen är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet på företaget. Förutom Pasquale Cappuccio är även de andra skyddsombuden väl insatta och har tagit del av den dokumentation som gjorts, som Michelle Pekusic som varit skyddsombud i ett år på Guldfågeln.
– Jag blev förvånad över att det förekom så många kemikalier på fabriken. Jag hade dålig koll vad som räknades som kemikalier. Jag saknade också kunskap om de andra avdelningarna och vad de använder eftersom jag är ganska ny som skyddsombud.
Det är framför allt de som jobbar ute på linjerna som hanterar kemikalier, totalt handlar det om två och en halv avdelning av fem. Både Pasquale Cappuccio och Michelle Pekusic, som arbetar som maskinoperatörer, tillhör de som är berörda.
– Foldrar har tagits fram som alla berörda fått läsa igenom. Alla som hanterar kemikalier har också fått svara på frågor och även fått skriva under att de tagit del av informationen, berättar Michelle Pekusic och fortsätter:
– Det här har lett till att jag fått en annan inställning och det är jag tacksam över. Tidigare har jag inte tänkt på vad som kan hända om jag får något i ögonen.
Hon är inte ensam. Överlag har de anställda varit positiva till det arbete som gjorts för att få en säkrare hantering, berättar Pasquale Cappuccio.
– När vi intervjuat de som arbetar med kemikalier har de tyckt att det varit bra att vi tagit tag i detta och de har uppskattat det jobb som vi gjort.
Vad han vet så har de anställda inte råkat ut för några arbetssjukdomar orsakade av kemikalier på kycklingfabriken men det har inträffat olyckor.
– Den senaste olyckan var en städare som hade full utrustning och glasögon, men som fick kemikalier i ögat i alla fall. Nu har vi ändrat så att det krävs en annan typ av glasögon då de tidigare inte skyddade så bra som vi trodde.

Men trots stora ansträngningar så fann Arbetsmiljöverket allvarliga brister under en inspektion i mars vilket ledde till att Guldfågeln i Mörbylånga åkte på en sanktionsavgift på 150 000 kronor. Det handlade om rör som leder kemikalier som inte var märkta, se förra numret av Mål & Medel. Pasquale Cappuccio säger att det inte handlat om något de missat i sin kartläggning.
– Vi har nyligen genomfört en stor ombyggnad. Alla rör i taket var tydligt märkta men inte rören där de kommer ut. Allt fanns hemma för att genomföra märkningen av dessa rör men av någon anledning hade detta arbete inte prioriterats.
Pasquale Cappuccio säger avslutningsvis att han lärt sig mycket under resans gång. Och även om han upplevt att det varit en säker arbetsplats så är hans uppfattning idag att den är ännu säkrare.
Han delar också med sig av sina kunskaper till Guldfågelns andra anläggning i Falkenberg.
– Där har de påbörjat samma jobb som vi har gjort. Vi har kontakt med Falkenberg varje vecka och hjälper dem med vad som är viktigt att tänka på.