– Tyvärr är det allt färre livsmedelsarbetare som söker sig till vår utbildning. Idag kommer de flesta av våra studenter från restaurangbranschen, säger Nils-Bo Nilsson, lärare på YTH.

[Ur nummer: 03/2005] YTH har 30 års jubileum i år. Från början vände sig utbildningen enbart till dem som arbetade inom livsmedelsindustrin. Idag är även yrkesverksamma inom storhushåll- eller restaurangkök samt livsmedelshandeln välkomna att söka.
Det finns framför allt två skäl till varför denna högskoleutbildning en gång startades.
För det första fanns det många ute i yrkeslivet som saknade gymnasieutbildning och hade problem att läsa vidare. Genom YTH fick de denna möjlighet.

Lärare behövs
För det andra behövdes fler lärare till gymnasiet med erfarenhet från livsmedelsindustrin.
Nils-Bo Nilsson har varit lärare på skolan sedan 1977. Han har följt utvecklingen inom livsmedelsindustrin. Han konstaterar att statusen inom branschen alltid varit låg. Han jämför med Danmark där både utbildningsnivå och status är betydligt högre.
– Något måste göras. Det är oerhört viktigt att även de svenska livsmedelsarbetarna kan känna stolthet över det som de producerar, säger han.
Det som förvånar honom är att inte fler arbetslösa livsmedelsarbetare söker sig till utbildningen. Från skolan har de försökt att ragga studenter i samband med nedläggningar men hittills utan framgång.
– Det kanske är svårt att tänka i dessa banor när man håller på att förlora jobbet. Men lite konstigt är det att inga arbetslösa söker sig hit.

Intervjuer avgör
Totalt finns cirka 30 platser per år på YTH. Om det är fler sökande än platser brukar urvalet ske genom intervjuer med de sökande. Då passar lärarna också på att informera om skolan och om utbildningens uppläggning.
* Hur går det för dem som gått utbildningen?
– För de flesta går det väldigt bra. Många har blivit gymnasielärare, en hel del har blivit livsmedelsinspektörer, några har blivit chefer. Många går också tillbaka till sina gamla arbetsplatser och gör många gånger samma arbetsuppgifter men känner sig mer tillfreds med arbetet då de har fått en fördjupad förståelse för vad de gör. Det finns också de som får andra arbetsuppgifter på sina arbetsplatser, det handlar ofta om kvalitetssäkring och kvalitetskontroll, svarar Nils-Bo Nilsson.