”Deckare och historia är favoriter”

Nr 6/2018

– Jag läser boken och ställer in den i hyllan. En bra deckare som jag kan rekommendera är Nattfåk av Johan Theorin, säger Andreas Larsson, och hittar den bland de andra
pocketböckerna och håller upp den.

Det var ett år sedan som de gjorde i ordning arbetsplatsbiblioteket som ligger intill fackklubbens expedition på Atria Sverige i Tranås, där Andreas Larsson är vice ordförande och studieorganisatör.
– Reaktionerna har varit positiva, men det känns som om folk ännu inte hittat hit. Vi skulle vilja ha fler som lånar böcker.
I framtiden tänker han sig att de skulle kunna föra någon slags statistik över vilka böcker som lånats, så att de vet mer om vilken typ av böcker som de ska köpa in. Än så länge består biblioteket av det som de själva ställt i hyllorna.
– Det är spännande att se vad folk läser.
Att bara sitta i biblioteket och läsa en tidning, bläddra i en bok och känna att det är lugnt tror han är betydelsefullt. Det finns en lapp där man kan skriva upp vad man lånat och vad man ställt tillbaka.
– När jag tog en sväng förbi här i morse så var det en kvinna inne i biblioteket för att låna. Det var roligt att se.

Mest för att han var nyfiken på att träffa andra som gillar böcker åkte han iväg på den fackliga kursen ”Boken på arbetsplatsen” som hölls på Runö utanför Stockholm i våras. Då gick han också med i Föreningen Arbetarskrivare.
– Man behöver inte skriva själv för att gå med i föreningen utan det räcker att man har intresset för litteratur som handlar om arbete och klass och vad det gör med oss.
Flera författare kom till Runö. För honom var det nya bekantskaper. Han hade ingen pejl på vilka de var. Micke Evhammar till exempel kände han inte till, fast han publicerat noveller i Mål & Medel.
– Nästa gång det kommer en novell av Evhammar i tidningen ska jag läsa den. Han var bra på att hålla föredrag och hade även musikinslag av Bob Dylan.

Den författare som gjorde starkast intryck på honom var Torgny Karnstedt, som skrivit boken Slamfarmen.
– Den köpte jag och har även läst. Den tyckte jag om. Den handlar om en kille som jobbar på ett läkemedelsföretag. Mycket kändes aktuellt fast den utspelas på 70-talet.
Andra böcker som han köpte var Med Gud på vår sida av Micke Evhammar och deckaren Det svarta landet av Ingemar E Göransson.
– Det talades mycket om att man ska stå på sig som arbetare, att man kan ta chansen att bjuda in författare till fackliga möten.
På kvällen i kafeterian uppträdde poeten Agnes Török som är svensk men skriver poesi på engelska. Hon har bott i Skottland och skriver poesi som handlar om arbetarklass. Hon gör videos och poetryslam (poesiuppläsning).
– Hon menade att poesi kan vara att göra arbetskamraternas röster hörda och ge lite styrka. Vi har blivit tillbakatryckta. Vi behöver visa upp oss. Det ska märkas att arbetarklassen finns.

Själv gillar han framförallt deckare och böcker om historia.
– Andra världskriget, Guillous böcker har jag läst. Jag tycker om medeltiden, Arn-böckerna, men inte så mycket den senaste serien. P3 Historia lyssnar jag på i appen podcaster, den består av mer än 20 avsnitt. Där finns också Historiepodden som drivs på privat basis av Radioplay med så mycket som 200 avsnitt.
• Var jobbar du?
– I utlastningen. Jag kör truck.
• Kan du lyssna då?
– Nej, inte i trucken, men jag kör också maskin och då kan jag det, men jag tycker bättre om att läsa den tryckta boken. Ljudböcker är inte min grej. Jag vill ha papper och bläddra i boken. Det är samma sak med papperstidningen.
• Vad läser du?
– Tranås Tidning som kommer sex dar i veckan och täcker hela Höglandet och Tranås-posten som är mer lokal, en gång i veckan.
Andreas har många intressen förutom böcker. Han gillar både landsvägscykling och mountainbike.
• Finns det någon bok om cykling?
– Ja, Gabriella Ekström som är författare och sportreporter skrev en bok som heter De som inte vann. Hon har skrivit en trilogi om den franske proffscyklisten Mathieu Talabardon som jag köpte på en cykelmässa, när hon var där och signerade.

Relaterade artiklar