”Jag blev förvånad över att det var så fina böcker som vi fått till skänks”

Livsklubben på Hilton Food Group, HFG, i Västerås fick häromdagen två lådor med böcker från ett arbetsplats­bibliotek som fanns på en verkstad på Lidingö. När arbetsplatsen lades ner ville klubben att någon annan skulle få glädje av böckerna. Och visst blev bokombudet Dhammika Agalawatta glad.
Han plockar upp den ena boken efter den andra ur de stora papplådorna som står inne på klubbexpeditionen. Det är fina inbundna böcker och för honom är det också många okända författare. När han ser Jan Guillous namn lyser han upp, det är en författare som han läser och gillar. Han ser påtagligt nöjd ut. Funderar högt över vem och hur han ska kunna tacka för denna gåva.
– Jag blev förvånad över att det var så fina böcker som vi fått till skänks och att det var så många. Det här är en mycket bra början på vårt bibliotek, konstaterar han.

Gick bokombudsutbildning
Det har hunnit gå ganska så många månader sedan Dhammika Agalawatta gick bokombudsutbildning. Sedan dess har han velat starta ett arbetsplatsbibliotek.
– Så fort jag får en stund över ska jag se till att gå igenom dessa böcker och upprätta en lista över dem. Det gäller sedan att bygga upp ett lånesystem som alla tycker är bra.
På bokombudsutbildningen har han fått de kunskaper som behövs för att starta ett bibliotek. Till saken hör att han själv inte är någon bokslukare men förstår ändå att uppskatta böcker och vet att det finns många av de cirka 400 anställda som vill ha ett bibliotek på arbetsplatsen. Arbets­kamrater har redan gått på honom och frågat om de kan skänka böcker till biblioteket.
– Jag hoppas också att vi kan få ekonomiskt stöd från företaget så att vi kan köpa in ljudböcker. Det tror jag många skulle uppskatta.

Lokalfrågan måste lösas
Frågan som måste lösas är dock var biblioteket ska ligga. Klubbexpedition är inhyst i en liten friggebod längst nere i ena hörnet av personalmatsalen. Från början var det tänkt att biblioteket skulle vara inhyst här. Men stugan är för trång om man är flera personer och luften blir snabbt dålig. Nu finns planer på att flytta expeditionen och det påverkar biblioteksplanerna.
Dhammika Agalawatta hoppas att det hela inte ska dra ut allt för mycket på tiden. Han inser dock att det praktiskt inte kommer kunna gå så fort som han skulle önska. Han ska själv ha semester om två veckor. Då reser han till Sri Lanka som är hans forna hemland.
Han börjar berätta om sin bakgrund, ett liv som i sig är värt en egen bok.
– Jag skulle vilja skriva ner vad jag varit med om, säger han själv.
Han var 28 år när han kom till Sverige och har nu varit här i 22 år.
– Jag har blivit lugnare som människa även om jag har haft svårt att glömma det som hänt.

Flydde från kriget 1990
Han kom från Sri Lanka som flykting med stöd av Röda Korset till Sverige 1990. Hade då på grund av inbördeskriget hoppat av som yrkesmilitär, han var i flera år örlogskapten med ansvar för en besättning på flera tusen man.
I Sverige kom han att försörja sig på olika typer av jobb tills han tog steget och utbildade sig till nätverkstekniker, en högskoleutbildning som han kompletterade med studier i USA.
– Men det har varit svårt att få jobb som tekniker. Efter att ha sökt ett 40-tal jobb i hela landet gav jag upp.
Genom kontakter fick han jobb på Hil-
ton Food Group i Västerås i januari 2006. Fabriken var då så gott som ny och mycket har hänt sedan dess, blivit mer ordning och reda och fler robotar. Han har också fått andra arbetsuppgifter. Från början jobbade han med att packa köttfärs, nu är det rent kött som gäller och det trivs han bättre med.

Skulle vilja lära sig mer
– Jag är nöjd med mitt jobb. Kan inte klaga på lönen. Jag får ut cirka 20 000 kronor efter skatt. Men visst händer det att jag blir lite uttråkad. Jag skulle vilja att det fanns fler möjligheter till utveckling, att jag kunde få möjlighet att lära mig mer avancerade saker.
Han är därför glad åt möjligheten att få bygga upp ett bibliotek på jobbet. Det är en fin utmaning.