Det är ingen händelse att Kennye Vien arbetar med fisk. Han är född i fiskens stjärntecken och gillar fisk, beskriver sig lite som en fisknörd med passion för matlagning.
Utmed Fiskehamnsgatan i Göteborg finns en lång vit huslänga som rymmer ett stort antal småföretag. Här ligger Sjömat Skandinavien där Kennye Vien arbetar. Han börjar klockan sju och jobbar fram till klockan sex på kvällen, måndag till torsdag och ledig fredag. Ingen dag är den andra lik beroende på vilka order som kommit in.
– Jag gillar att ha ett jobb där jag är i ständig rörelse. Det är kul när det ramlar in en restaurangorder där man ska bidra till en middag för ett större sällskap. Det gäller att hålla räkningen på hur många fjällrödingfiléer man lägger i lådan.
När han rör sig så kan man skymta delar av hans många tatueringar.
– Det är inte slut än. Jag tror att det kommer bli en hel del fiskmotiv framöver. Den bästa tatueringen just nu tycker jag bläckfisken är, säger han och visar upp en stor tatuering på vaden som går i rött, grönt och gult.

Företaget Sjömat är grossist, handlar från många länder och säljer vidare till restauranger och fiskhandlare i hela Sverige, även i Finland. I hamnen finns även Göteborgs fiskauktion där företaget handlar en hel del fisk.
Alla order som Kennye och hans arbetskamrater expedierar körs till en central för vidaredistribution ut i landet. De är varmt klädda och har långa blåa galonförkläden och handskar. Arbetet är både blött och kallt då allt packas i rikligt med is.
– Just nu finns det gott om fisk i haven men det innebär inte att vi får det som vi beställt. På grund av oväder har det varit dåligt med fångster den senast veckan, berättar Kennye Vien.
Hans huvudsyssla är att packa fisk men han gör också mycket annat. Jobbet är omväxlande och det finns möjlighet till utveckling. Något han hoppas få lära sig snart är att filea fisk, vilket kräver speciella kunskaper. Det finns ju så otroligt många olika sorter. Det har tagit lång tid för honom att lära sig alla.
– Det händer fortfarande att det dyker upp fiskar som jag inte känner till, säger han.
Företaget är långt framme vad gäller spårbarhet. Det ska framgå vad det är för fisk, var den fiskats och hur den fångats. Detta ska följa fisken från fiskaren till fiskdisken. Det kräver rätt så mycket pappersexercis och det är de som packar fisken som är direkt inblandade.

Vi sätter oss en trappa upp, i ett rum som angränsar till kontoret. Företaget är ganska nystartat, verksamheten drog igång i april. Det har hittills gått över förväntan. Kennye började i augusti, fick jobbet genom kontakter.
Tidigare jobbade han ett par år på ett större företag inom samma bransch. Det jobbet fick han genom att knacka dörr i hamnen. Det är han stolt över men tyvärr trivdes han inte. Det gör han däremot idag.
– Småföretag är det bästa man kan jobba på. Det är en annan stämning som råder och ett annat sätt att arbeta. Dessutom visar arbetsledningen sin uppskattning när man gjort något bra. Här är verkligen gôtt, säger han som han vore göteborgare men det är han inte utan född och uppvuxen i Kristianstad.
Att han hamnade i Göteborg kallar han en klassiker. Han var som många unga trött på den egna staden och ville testa något nytt. Genom att han hade sin faster i Kungsbacka så valde han Göteborg.
Som liten tillbringade han mycket tid i köket på fasterns Kinarestaurang. Det var så han lade grunden för sitt stora matintresse.
Han älskar att laga mat. På fredagar, när han är ledig, bjuder han sina vänner på middag. Han gillar att experimentera .
– Det som gäller nu är tre nyanser av grönt. Jag försöker att hitta nya rätter på det temat varje vecka. Senast lagade jag grön pasta med sparris och dill.