Hans vill så ett frö till en ny chans

Någon gång hoppas Hans Möller få tid att lära sig spela gitarr. Men som det är nu hinner han definitivt inte med det. Hans fackliga och politiska engagemang tar i stort sett all hans tid i anspråk.

[Ur nummer: 01/2005] Sedan snart fem år tillbaka arbetar Hans Möller på Santa Maria i Mölndal. Han är tacoarbetare. Från början är han dock utbildad bagare och konditor. Men efter att tredje bageriet han arbetat på lagts ned fick han nog och bestämde sig för att byta bransch. Ett beslut som har både för- och nackdelar.
– Jag tjänar betydligt mer nu än vad jag gjorde som bagare. Däremot känner jag inte längre samma yrkesstolthet, säger han men tillägger:
– Jag är dock stolt över att arbeta med något som är så populärt som Tex Mex och jag tycker att det är väldigt skönt att arbeta på ett företag som det går bra för.
När han började på tacofabriken var det inte så många som var med i facket. Det första han gjorde var att börja värva medlemmar. När tillräckligt många var organiserade så tog han initiativ till att en klubb bildades.
– Det som jag tycker är synd är att det pratas så lite om fackföreningsrörelsen i skolan. Det borde vara en naturlig del av undervisningen men det är det inte. De unga som kommer har ofta ingen aning om vad facket är.

Är mycket ideologisk
Vi har setts ett otal gånger det senaste året. Senast som vi sågs var på Brunnsviks folkhögskola där han gick en kurs för framtidens folkbildare. Då liksom nu slogs jag av hans energi och entusiasm över det fackliga uppdraget.
Den här gången har vi bestämt möte på Livs avdelningsexpedition på Andra Långgatan i Göteborg. Här har han ofta vägarna förbi. Han är synnerligen fackligt aktiv med ett oräkneligt antal uppdrag. Dessutom är han politiskt aktiv i socialdemokraterna. Det önskar han att fler livsmedelsarbetare vore.
– Överhuvudtaget behövs det fler arbetare på beslutande positioner. Det är viktigt att veta hur det känns att gå upp klockan fem och ställa sig vid en maskin och jobba en hel dag, säger han.
Hans Möller är mycket ideologisk, som han själv uttrycker det. Och när vi ska äta lunch har han full koll på vilka restauranger som har kollektivavtal och vilka som inte har det. En kunskap som han gärna delar med sig av till vänner och bekanta.
Han upplyser mer än gärna om vad facket står för.
– Är det något som jag tycker om så är det att diskutera och debattera med dem som har en annan ståndpunkt än den jag själv har. Då får man möjlighet att vässa sina argument.
Hösten har han annars ägnat åt uppsökeri för ABF:s räkning. Han har tillsammans med andra fackligt aktiva besökt en rad arbetsplatser för att informera om vilka möjligheter till vidareutbildning som finns.
– Syftet har varit att så ett frö. Visa att det finns möjlighet att göra något annat om man inte är nöjd med sin arbetssituation, säger han.

Tvärfacklig satsning
Det är arbetsplatser runt om i Göteborg som fått besök.
Det har varit en tvärfacklig satsning så det är inte bara livsmedelsarbetare som fått påhälsning.
* Hur ser intresset för studier ut?
– Det varierar och beror mycket på vilken utbildning som man har från början. Om man har gått treårigt gymnasium eller inte.
* Är det många som är oroliga för om de har råd att studera?
– Det talar vi en del om. Det inte alla känner till är att det finns en rad olika möjligheter att finansiera sina studier på.
Något som han brukar prata en hel del om är studieledighetslagen.
– Det är en ovanlig lag som det inte finns motsvarighet till i många länder. Den gör det möjligt att ha kvar sin anställning medan man studerar, säger han och fortsätter:
– Det är alldeles för många som inte har en aning om hur de ska gå till väga för att vidareutbilda sig. Förhoppningsvis har de blivit lite klokare efter det att vi varit på besök.

Faktaruta
Namn: Hans Möller
Ålder: 27 år
Yrke: tacoarbetare
Familj: singel. delad vårdnad om Sebastian, 5 år
Fritidsintresse: Har inte mycket tid över, gillar att cykla enhjuling och skulle vilja lära sig spela gitarr
Senast lästa bok: Läser flera böcker just nu, bland annat ”Stupid White Men” av Michael Moore
Ser på TV: Gärna Simpsons
Musik: Magnus Uggla är en av hans många favoriter Favoritmat: Fläskfilé inlidad i bacon med klyftpotatis och rödvinssås. Hemgjord brylépudding till efterätt. Nyårslöfte: Det finns så många måsten redan. Ett löfte är dock att spela mer badminton än vad han gjort i år
och äta lite nyttigare.