Medlemsvård ligger Inga-Lill Glader varmt om hjärtat. Ett bra arbetssätt tycker hon är att regelbundet gå runt ute i produktion för att fånga upp frågor som är viktiga för medlemmarna.

– Jag tror att vi är ganska unika med att söka upp medlemmarna på det här sättet och att vi göra det kontinuerligt, säger Inga-Lill Glader, klubbordförande på Swedish Matchs fabrik i Kungälv.
Det är onsdagar som är vikta till detta. Hon söker inte upp medlemmarna ensam. Hon gör det tillsammans med Åsa Rosander som är vice klubbordförande.
– Det blir lätt så att medlemmarna känner att de inte hinner söka upp oss. Då söker vi upp dem istället och pratar med dem på plats. Om en av oss är borta så går man ut själv och anpassar rundan efter det, förklarar Inga-Lill Glader.
Hur länge de går runt beror på vad som ska avhandlas, det kan vara något speciellt som de vill ta upp med medlemmarna beroende på vad som kommit upp tidigare. Som semesterersättningen som betalas ut efter semestern vilket medlemmar lyft som ett problem. De vill hellre ha dessa pengar innan semestern. En fråga som Livsklubben nu driver efter att ha undersökt stödet för detta med hjälp av en enkätundersökning.
– Det behöver inte vara rent fackliga frågor som medlemmarna tar upp. Det kan vara sådant som bubblar som de behöver hjälp att ta tag i. Jag är ganska rak som person och drar mig inte för att ställa obehagliga frågor för att få upp saker på bordet.

Vi sitter på klubbexpeditionen som ligger vägg i vägg med produktionen där Inga-Lill Glader arbetat sedan fabriken stod klar 2003. Ett och ett halvt år senare var hon med om att starta klubben och har varit klubbordförande sedan dess.
– Vi fick stöd av Livsklubben på Swedish Matchs fabrik i Göteborg. Vi kör fortfarande en del förhandlingar gemensamt.
Det är inte någon konkurrens fabrikerna emellan. De tillverkar helt olika produkter. På Göteborgsfabriken är det snusdosor med bruna portionspåsar som gäller. I Kungälv är det vita påsar i dosorna, hit hör kända produkter som Onico och Zyn.
– Det går jättejättebra för oss. Det är helt otroligt. Tidigare har Göteborgsfabriken varit som en storebror till oss. Nu börjar vi komma i kapp och snart är vi storebror.
Fabriken har växt så att det knakar och de är ganska så trångbodda.
– Vi har just nu ett antal projekt igång för att skapa utrymme för produktion och lager. De har byggt ut parkeringarna för tredje gången.
De kör dygnet runt för att hinna med, förutom tvåskift gäller temporärt både nattskift och helgskift. Och på kort tid har de ökat från 120 anställda till 270. Många av dem är visstidsanställda. Men om försäljningsframgångarna håller i sig kommer deras anställningar övergå till fasta jobb.
– Det här är något som vi bevakar stenhårt, fast anställning gäller för alla som varit visstidsanställda mer än 18 månader.

Som klubbordförande bemannar Inga-Lill Glader fackexpeditionen tre dagar i veckan. Övriga dagar jobbar hon på en linje där de för hand sätter banderoller runt snusstockar som bland annat säljs på flygplatser. Ett arbete som sliter på kroppen. Hon är just nu sjukskriven på grund av en inflammation i axeln.
– Samtidigt är det ett roligt jobb som jag älskar. Där får jag också mycket information om hur medlemmarna ser på olika saker.
Värvar gör hon hela tiden, även medlemmarna själva drar sitt strå till stacken.
– De som jobbar på linjen säger alltid till de som kommer nya att skriva in sig i Livs. Det finns en sådan mentalitet i huset och den är väldigt väl inarbetad på något sätt.
Hon tror att det har att göra med att andan på snusfabriken är väldigt positiv, folk känner sig trygga, det var länge sedan de hade några uppsägningar.
– Samtidigt har vi många unga som jobbar här, så nu försöker man få tag på äldre för att blanda upp lite.
Hon berättar att det är många som söker sig till snusfabriken från Göteborgs Kex som läggs ner 2022. Just nu är det ett tiotal inne från kexfabriken varav fyra fått fast jobb.
– De har en kompetens som vår arbetsgivare inte har råd att missa. Det brukar vi alltid påtala.

Bara några veckor efter mitt besök är det dags för en gigantisk firmafest på Eriksbergshallen för alla anställda inom Swedish Match Europe, totalt cirka 950 personer. Arbetsgivaren har sagt att de i Kungälv själva får ta sig till Göteborg.
– Då bokade vi egna bussar för pengar som vi tidigare fått i skadestånd. Det är bara medlemmar i Livs som får åka med. Vi har satt upp listor där de får anmäla sitt intresse. Det har också varit ett sätt att värva medlemmar. Även små grejor kan locka.

Inga-Lill Glader

Ålder: 55 år.
Yrke: Maskinoperatör på Swedish Match i Kungälv.
Familj: Gift och två vuxna barn.
Fackligt: Klubbordförande.
Fritidsintressen: Matlagning och att dreja, drömmer om en egen drejskiva.
Läser? Romaner som utspelar sig från 1500-talet och framåt. Jane Austen är en favoritförfattare.
Ser på teve? Ingen vanetittare, följer enstaka serier, som Vår tid är nu.
Musik? Lyssnar på allt utom jazz.
Lagar gärna? Plankstek är min grej.