Cecilia Aldén, nyvald studieorganisatör i region Öst, vet av egen erfarenhet hur viktigt det är med fackliga studier. Foto: Staffan Gustavsson

Cecilia Aldén hade arbetat i många år inom metallindustrin när hon fick jobb på Cloetta. Hon reagerade på att chokladarbetarnas löner var mycket lägre än metallarbetarnas. Det ledde till att hon blev fackligt aktiv.

Cecilia Aldén är hemma i sitt hus strax utanför Linköping när jag når henne på telefon. Det är en av de många gråmulna dagarna denna vinter men snön har precis fallit vilket lyser upp, berättar hon.
Den här onsdagen har hon avsatt för fackligt arbete. Imorgon är hon tillbaka på mumsmums-linjen på Cloetta där hon arbetar dagtid. Tidigare arbetade hon skift med att producera Ahlgrens bilar men det funkade inte när hon blev ensamstående mamma.
– Jag är glad att det gick att ordna så att jag fick jobba dag. Det finns bara en linje på Cloetta där det är möjligt.
Hon började som inhyrd på godisfabriken 2014, efter tre månader fick hon fast jobb. Det var också då hon gick från att vara medlem i IF Metall till att bli medlem i Livs.
– Jag jobbade tillsammans med en tjej som satt i klubbstyrelsen. Jag ställde en massa frågor om vårt kollektivavtal. Jag är ganska nyfiken som person. Jag tror att det ledde till att de skickade mig på Livs tjejsatsning, berättar hon och fortsätter:
– Det var min första fackliga utbildning. Jag var inte aktiv och hade inte tänkt att bli det heller. Men utbildningen var jättebra och fick mig att växa som människa. Jag fick också inblick i hur det var på andra företag, det var ganska skrämmande. Jag insåg att vi ändå hade det ganska bra på Cloetta.

Tjejsatsningen blev en rivstart. Från noll fackliga uppdrag till ganska så många, hon är idag aktiv både i klubben och regionalt. Samtidigt konstaterar hon att situationen på jobbet blivit sämre med åren, att avståndet mellan de anställda och ledningen ökat.
– Vi är kanske inte färre anställda, men det känns som att alla ska springa lite fortare hela tiden. Det ska produceras mer och mer på samma antal. Samtidigt har det blivit svårare att göra något åt problemen då allt fler väljer att inte gå med i facket.
Hon har själv ansvar för medlemsrekryteringen på sin arbetsplats så hon vet vad hon talar om när hon säger att det är jättesvårt att få de yngre att gå med.
– De har attityden att de klarar sig själva och att de ska göra sig en egen karriär där de får egna förmåner och fördelar.
Hon sätter sitt hopp till fackliga studier, att dessa ger insikter i hur allt hänger samman och att ensam inte är stark. Att få i väg fler på fackliga utbildningar är också något som hon hoppas kunna bidra med som nyvald studieorganisatör i region Öst, tog över efter Louise Schelin vid årsskiftet.
– Ju mer utbildning desto bättre värld, så tänker jag.
Mycket jobb väntar henne. Det är en diger uppgift att planera förbundets studieverksamhet, vilket hon ska göra samma vecka som vi hörs, dels tillsammans med studiegänget i regionen dels med regionernas studieorganisatörer.
– Vi ska planera året som kommer, hur vi ska lägga upp arbetet. Det blir digitala utbildningar fram till sommaren med förhoppning om att vaccinet då är på gång på bred front.
Bland hennes första uppgifter som studieorganisatör är att hålla i anmälningarna till en digital vidareutbildning i jämställdhet den 8 mars.
– Den vänder sig till alla med fackligt uppdrag i klubbstyrelsen som jobbar med jämställdhetsfrågor, konstaterar hon men tillägger:
– Än har jag inte fått in några anmälningar och det tycker jag är synd. Jag har förstått att det kan vara svårt att få deltagare till utbildningar som körs digitalt.

På godisfabriken har det också varit problem att få deltagare till de digitala medlemsmöten som hållits
– Vi körde två möten över Teams i december. Medlemmarna kunde delta hemifrån. Tekniken fungerade men det var bara två-tre medlemmar på varje möte.
Nu är hon orolig för hur det ska gå med årsmötet som ska hållas i februari och där många viktiga val ska göras.
– Det är tekniken som många uppger som skäl till varför de inte deltagit, att man inte har någon vana och att det verkar så komplicerat. Det måste vi verkligen ta tag i, en väg är att genom digitala studier visa att det inte är så svårt.

Fotnot: Den med uppdrag i klubbstyrelsen som vill gå digital vidareutbildning i lokalt jämställdhetsarbete som hålls den 8 mars ska mejla poststudier@livs.se senast den 26 februari.

Cecilia Aldén

Ålder: 43 år.
Familj: Särbo och en 12-årig son.
Yrke: Operatör på Cloetta i Ljungsbro.
Fackliga uppdrag: Skyddsombud, regionalt skyddsombud, regionalt förtroendevald och studieorganisatör med mera.
Fritidsintresse: Innebandy och att träna på gymmet. Resa och se nya delar av världen.
Läser: Deckare och Sofie Sarenbrant är en favortiförfattare.
Ser på: Deckare och dokumentärer på SVT. Musik: Miss Li.
Lagar gärna: Tycker om att pröva nya maträtter