Katterna gör Camilla till slav

Camilla Lingeby föder upp Maine Coon-katter. Foto Staffan Gustavsson

Maine coon är den största av alla kattraser. Det är en katt i hundformat som blivit populär under pandemin. Camilla Lingebys största väger 12 kilo.
Hon är uppfödare av dessa katter. Hennes katteri som ligger mitt i Mantorp heter WildTail’s och utgörs av ett stort hus med en hörntomt som vetter mot två grönområden. Där bor hon med man och barn och stora katter.
– Jag började som uppfödare för tio år sedan när en av mina söner ville ha en ragdoll som konfirmationspresent.
Under några år födde hon upp ragdoll som enligt Camilla är lat katt som långsamt lyfter på ena ögonlocket, söker sig till människor, nonchalant och underbart social.
Main coonen är något helt annat.
– Den har ett annat temperament. Den ser inte snäll ut, ju mer trimmad, desto bättre. Den har det här kaxiga uttrycket som i filmen Taxi Driver ”talking to me”, men de är så jäkla snälla och lätthanterliga.

Hon fastande för att de är så hundlika. En maine coon måste man pyssla om, kamma och bada. När man är ute och går med den så har man den i sele eller löplina och den märks. Det är som att gå på promenad med en hund.
Sork och möss jagar den inte.
– Nej, det är leksaker för den. Den vill leka. Den säger ”hej, har du något att kasta till mig”. Att apportera, att sitta fint och göra vacker tass gillar den.
Camilla tillåter inte att de som köper katter av henne släpper ut dem lösa. Det har hon fått väldigt mycket skit för. Vissa kattköpare tycker inte att hon har med det att göra.
– Men jag är väldigt rädd om katten, för jag har tagit hand om den under dess första tolv veckor. Och så betalar jag en försäkring på kattungarna i tre år oavsett att de flyttat från mig. Det är en dolda-fel-försäkring. Jag vill inte utsätta mina kattungar för någon fara.

Hon skulle aldrig släppa ut en maine coon-katt, för den skulle inte överleva. Det finns människor som hatar katter och vill göra dem illa. Kommer det en bil tar den förmodligen inte skydd utan tror den att det är ännu en leksak.
Katterna har hon på kattgården utanför huset. Där finns ett plommonträd för honorna som de kan klättra upp i och de har inga problem att klättra ner. Maine coon är en golvkatt.
– Jag har hyllor på väggarna, för de ska kunna ska kunna hoppa upp från en fönsterbräda och ta en powernapp. Annars är de hela tiden på golvet.
Katterna är överallt i huset.
– De sover med oss, äter med oss och utser ofta en person i familjen till sin personliga slav. Vi brukar säga så, att de har slavar. Barnen har ofta varsin katt i sängen. Det är katten själv som väljer.

Hon tävlar med katterna. Alla hennes katter får tävla. Utställningar i de nordiska länderna åker hon till och de fungerar som kval till VM. Hon har fått några bäst i show, några nomineringar och några ”bästa variant”.
– Priserna är jag glad för eftersom de säger att jag tänker rätt och gör rätt som uppfödare.
Under pandemin märker hon ett allt större tryck från personer som vill köpa katt. Dagligen får hon mejl. Det är världens riv efter katterna, men hon håller sig till de priser som hon alltid tagit.
– Du kan köpa en renrasig maine coon av mig med stamtavla för 12 000 kr. Jag har inte höjt priset som många andra uppfödare.
Däremot är hon ganska tuff när hon ska sälja. Hos henne får man inte köpa en katt om man inte kommer till henne på personligt besök och man får vara beredd på att bli utsatt för ett mer eller mindre korsförhör. Allt för att hon ska veta att katten får det bra.
Om katten är ute ska det vara ute i koppel eller på kattgård och så visar hon hur sin kattgård i trädgården ser ut. Den är inhägnad så att hon kan öppna upp altandörren och vara ute med katterna på sommaren.

När hon är på jobbet på HK Scan i Linköping som ligger två mil bort har hon en sluss så att katterna kan gå in och ut. Kattgården är inhägnad försedd med lås, för risken för stöld har ökat. Raskatter är värda pengar.
– Ibland undrar arbetskamraterna om jag blir rik på min uppfödning, men det blir jag inte. Det är faktiskt så att jag måste jobba för att ha råd med den.

Relaterade artiklar