Kevin slåss för tak över huvudet

”Jag tror inte det finns någon som vill bo på gatan…”

Sedan tre år tillbaka är Kevin Seminger arbetslös. Han har inte varit fackligt aktiv men är desto mer aktiv i SSU. Det politiska arbetet är viktigt för honom för att hålla modet uppe.

[Ur nummer: 09/2005] Han jobbade tidigare på Findus i Bjuv men blev uppsagd på grund av arbetsbrist. Det har funnits perioder då han varit helt knäckt. Tänkt vad är det för fel på honom som inte kan få jobb. Ibland har han tänkt att han skiter i att söka jobb för han får ändå inget.
– Hade det inte varit för mitt politiska engagemang så vet jag inte hur jag skulle ha stått ut med arbetslösheten. Att inte ha ett jobb är mycket frustrerande. Jag hoppas verkligen att socialdemokraterna nu gör det här till sin största fråga. Jag tycker inte att de tagit den på tillräckligt allvar tidigare, säger Kevin Seminger.
Han är precis hemkommen från SSU-kongressen i Linköping. Han är ganska så slutkörd, det var långa nattmanglingar för att man skulle hinna med alla motioner.
– Det var min första SSU-kongress. Det var skojigt. Med tanke på de motsättningar som varit så trodde jag att det skulle vara mer spänt men det var väldigt lugnt.
Han var nominerad till SSU:s förbundsstyrelse men blev inte invald.
– Det blev jag besviken över. Nu får jag satsa på att bli vald nästa kongress, jag längtar redan dit. Den är sista chansen, sedan är jag för gammal. Jag hoppas verkligen att det går vägen, det är så mycket jag vill ge, det är så mycket som jag har inom mig som jag vill dela med mig av.
Till SSU-kongressen hade hans distrikt lagt en motion om sex timmars arbetsdag.
– Den gick igenom. Jag tror att detta är något som kan skapa fler jobb. Sex timmars arbetsdag har diskuterats men aldrig blivit riktigt av. Nu har SSU slagit näven i bordet att det här är något som ska införas.

Träffades på internet
Även hans fästmö är arbetslös. De träffades på nätet.
– På den tiden bodde jag i Helsingborg. Vi chattade rätt länge och talade även i telefon en hel del innan vi bestämde oss för att träffas. Efter det började vi ses allt oftare. Det blev många resor fram och tillbaka till Sundsvall. Till slut bestämde jag mig för att flytta upp hit.
Att träffa någon på nätet är inget han vill rekommendera, man vet aldrig vem som döljer sig där bakom. Men i Kevins fall slutade det lyckligt. De är inte bara förlovade, de har också precis fått en son, Neo.
Sedan Kevin flyttade till Sundsvall har han haft sporadiska kontakter med Livs. Framför allt när han under en period var visstidsanställd på Milko.
– Det var många av oss tillfälliga anställda som fick fel lön. Jag talade med lokalombudsmannen i Sundsvall som agerade och såg till att det blev rätt. Då är man glad att man är med i facket.
Han trivs bra i Sundsvall, problemet är bara att det inte finns några jobb. Han har sökt hur många som helst men det har inte lett till något annat än ströjobb.

Engagerad för hemlösa
– Moderaterna säger att vi som är arbetslösa är lata och att vi inte vill arbeta. Jag hoppas verkligen inte de kommer till makten. Om folk verkligen tog sig tid att sätta sig in i deras politik skulle de aldrig rösta på moderaterna även om de är aldrig så trötta på sossarna efter deras tio år vid makten.
Förutom pärmar med jobbansökningar har han också pärmar med alla insändare han skrivit under årens lopp. De har lett till många livliga debatter med företrädare för det borgerliga blocket. Just nu är det de hemlösas situation som han engagerat sig i.
– Jag tror inte att det finns någon som vill bo på gatan. Som jag ser det är det alldeles för lätt att vräka folk. Kommer man efter med hyran är det ett rop på hjälp. Jag tycker att det är upprörande att samhället inte går in med mer stöd för att undvika att människor blir utan bostad.
Han ser med spänning fram mot den kartläggning som har begärts av regeringen och som genomförs av socialstyrelsen, den väntas vara klar i januari nästa år.
– Jag har en bestämd känsla av att det inte görs tillräckligt på det här området. Där kan vi SSU:are vara med och ryta till. Jag kommer att göra allt jag kan för att denna fråga ska bli politiskt het, den ska riktigt brännas i handen på dem som fattar besluten.

Tror på Gud, men inte kyrkan
Han bär ett guldkors i kedja. Han är katolik visar det sig. Det har sin förklaring i hans polska bakgrund. Han är själv född och uppvuxen i Sverige, men föräldrarna är polacker och stenhårda katoliker, som han själv uttrycker det.
– Jag tror på Gud men inte på kyrkan. Jag är dock konfirmerad. Det här med tro tycker jag är roligt att diskutera.