Laila har tio hästar

Laila Lindgren har tio hästar, just det tio stycken! Hur kan man ha det? Ja, det undrar alla, svarar hon. De tar i stort sett all hennes fritid i anspråk. Men trots det drog hon sig inte för att hoppa på en fyra månader lång facklig utbildning för att kunna söka jobb som ombudsman.

[Ur nummer: 02/2003] – Det är möjligt för mig att gå den här utbildningen tack vare att jag har en super-sambo som ställer upp och sköter om djuren medan jag är borta. Stackarn, han har verkligen fått stå ut med ett och annat, berättar Laila Lindgren.
Till vardags arbetar Laila på Unilever Bestfoods fabrik i Simrishamn. För tio år sedan när hon började där arbetade hon som beredare i produktionen. Men när Unilever köpte fabriken lades all tillverkning ner och fabriken förvandlades till ett jätte-lager. Nu arbetar hon därför som truckförare, ett jobb som hon trivs mycket bra med. Hon har tillsammans med en annan tjej hand om exporten.
– De utländska chaufförerna som kommer blir rätt förvånade över att det är två tjejer som har hand om lagret. Om de är kaxiga så kör vi rätt hårt med dem. Men oftast är det tvärtom. De vill för det mesta prata och det är många som lättar sitt hjärta för oss.
Och i Laila har de en god lyssnerska.
– Jag försöker alltid läsa av människor och analysera för att komma fram till vad för slags person jag har att göra med. Senare brukar jag stämma av med mig själv om jag haft rätt. Jag försöker vara öppen för att omvärdera mina första intryck. Det är något som jag lärt mig i mina möten med djur.
Överhuvudtaget så är hon intresserad av människor och deras livsöden. Det går hand i hand med hennes intresse för djur och då framför allt hästar. Och det är kärnan i hennes fackliga engagemang.

”Det bästa jag gjort”
Vi träffas en regnig vinterdag ute på Runöskolan. Här tillbringar Laila just nu fyra veckor med teoretiska studier, förutom det ingår tre månaders praktik som hon ska göra på Livs avd 24 i Kristianstad.
– Det här är det bästa jag gjort. Jag kommer definitivt att försöka få användning för min utbildning på ett eller annat sätt.
Det som slår mig under vårt samtal är hennes eftertänksamhet och klokhet. Den kunskap som hon har samlat på sig imponerar djupt på mig.
Laila är en sann hästtjej men de hästsporter som hon prövat på är många gånger typiskt manliga, eller vad sägs om att tävla i riddarspel eller hennes senaste projekt att kvala in till SM i west-ridning, där har hon valt en gren som heter cattling och handlar om att plocka ut en kalv och driva den från flocken. Poängen är att hästen ska göra det utan hennes hjälp och det ska ske på två och en halv minut. Så det gäller att kunna samarbeta med sin häst och vara en bra cowboy…

Trappa ner
* Hur länge kan man hålla på med hästar?
– Jag inser också att kroppen tar ut sin rätt, så mitt hästintresse kommer nog att trappas ned men det kommer aldrig att försvinna. I så fall innebär det att jag stannat upp som människa. Hästarna är min ventil.
Hon lever väldigt jordnära på en liten gård i Österlen. Här är det ganska vanligt att man har många hästar. Men tio hästar, hur har man råd med det?
– Att köpa en häst är dyrt men inte resten. Stall och betesmarker hör till gården. Och hö odlar vi själva. Sedan ägnar man sig i byn mycket åt byteshandel och hjälper varandra för att hålla kostnaderna nere. 
Att tävla och träna är också ett dyrt kapitel. Hon understryker att hon inte lägger pengarna på något dyrt uteliv som kanske är det vanliga om man bor i en storstad. Nej, det gäller att göra prioriteringar för att klara ekonomin.
* Men det måste vara mycket jobb att ta hand om alla hästar?
– Ja, man lägger sig inte direkt på sofflocket när man kommer hem från jobbet. Och det gäller att gå upp ett par timmar tidigare, så där vid fyra-snåret, för att hinna utfodra dem. Så har jag hundar också som måste rastas.
* Hundar?
– Ja, två stycken.
Intresset för djur grundlades på somrarna hos morföräldrarna som bodde i Danmark och var mycket hästintresserade. Så lyckades hon tjata sig till en egen häst.
– Min mamma hade nog en liten baktanke. Jag har tre bröder och de var väldigt motorintresserade. Hon hoppades nog att jag skulle välja bort det om jag fick en häst.
Så blev det dock inte. Laila satsade på både och. Hästen hindrade henne inte från att ta motorcykelkörkort och köpa sig en motorcykel. Och än idag håller hon bägge dessa intressen parallellt vid liv.
– Jag kör motorcykel till och från jobbet. Det är en fantastisk känsla att känna vinddraget och friheten. Sedan är det kul att träffa dem som är motorcykelintresserade. Det är en helt annan sorts människor än de som håller på med hästar. Jag tror att det är en klar fördel att umgås med olika typer av människor. Man håller sig mer öppen i sinnet på det sättet.

Namn: Laila Lindgren
Ålder: 34 år
Yrke: truckförare – det är jätte-skoj, man känner sig som en kung.
Familj: sambo
Senast på bio: ”Grabben i graven bredvid”  – en film jag varmt kan rekommendera, den säger så mycket.
Läser: Facklig litteratur, det blir mycket av det just nu. Fritidsintresse: Hästar!!! Men min motorcykel är också ett stort intresse.
Favoritmat: Kyckling i alla dess former och så spagetti.
Lyssnar på: 50-tals och 80-tals musik också klassisk musik ibland.
Ser på TV: Gamla filmer, komedier och Mr Bean missar jag ogärna.