Varje brödback väger cirka tio kilo och ofta blir det att jag lyfter flera i taget

Det finns inte så många unga tjejer bland Pågens säljande chaufförer. Madelen Jansson är en av dem. Hon gillar jobbet för att det är så socialt. Och detsamma gäller hennes stora fritidsintresse som är att blogga.
Vi träffas vid hennes sista stopp för dagen, Hemköp vid Odenplan i Stockholm. Jag skymtar henne bakom ett högt torn av brödbackar som hon lastat på pirran.
– Det kan vara ännu högre last än så här, säger Madelen Jansson och manövrerar sig vant fram i butikens trånga gångar.
Hon arbetar sedan i rask takt med att sortera in brödet från Pågen och Saltå Kvarn i hyllorna.
Var brödet ska vara sitter i ryggmärgen.
– Det är något som man lär sig rätt snabbt. Mycket handlar om logistik. Lite yrkesskadad har jag blivit med åren. Jag kollar alltid in brödhyllorna när jag handlar, om hyllorna är påfyllda eller om där finns för lite bröd, berättar hon och plattar ihop pappbacken för återvinning och tar sig an nästa.

Full rulle på torsdagar
Det är torsdag vilket är den näst hektiska dagen i veckan då hon förutom att köra ut bröd också tar emot veckans returer. Ingen vill ha gammalt bröd i hyllorna till helgen.
Det som slår mig är hur tungt hennes jobb är. Det är inte heller något som hon sticker under stol med.
– Det blir många lyft på en dag. Varje brödback väger nästan tio kilo och ofta blir det att jag lyfter flera i taget.
Madelen Jansson är 24 år och har redan känningar i ryggen.
– Det är inget ovanligt. Jag ser att andra har ont både här och där. Det är en nackdel med jobbet. Det är inte heller många tjejer som kör ut bröd.
Träna gör hon så fort hon hinner, säger hon men låter förstå att det är ganska sällan.
Det som hon själv helst talar om är dock inte att jobbet är slitigt utan att det är så pass socialt.
– Det är det som jag gillar bäst. Jag är en öppen person. Jag gillar att prata och möta olika typer av människor.
Samtidigt som hon säger det kommer en av butikens kunder och ber om hjälp.
– Det händer rätt ofta att kunder tror att jag jobbar i butiken när jag håller på och plockar in bröd i hyllorna. Det är ju svårt att veta att så inte är fallet. Jag försöker hjälpa till men när det sker för 70:e gången samma dag så kan det bli lite mycket.
Hon är uppväxt i Vagnhärad. Efter att ha läst transportprogrammet på gymnasiet fick hon jobb som chaufför på ett bemanningsföretag. Körde bland annat åt Saltå Kvarn och fick så småningom tillsvidareanställning där. När Pågen sedan tog över brödutkörningen så fick hon jobb där.
Hon ger intrycket att ingenting är omöjligt och har en imponerande energi. Jag slås också av hennes entusiasm för facket. Hon har blivit nominerad till försäkringsrådgivare i regionen, ett uppdrag som hon ser mycket fram emot. Valet sker på förbundsmötet som ska hållas ett par veckor senare.

Höll på att bli blåst
Hon berättar hur hennes intresse för facket väcktes.
– Bemanningsföretaget som jag jobbade på efter gymnasiet försökte blåsa mig på pengar. Jag var inte medlem i facket men Transport beslöt att hjälpa mig ändå eftersom jag var så ung, berättar hon och fortsätter:
– Det var verkligen helt rätt. Det gjorde att jag blev väldigt positivt inställd till facket som jag innan inte visste något om. Nu uppmanar alla jag kan att gå med.
Arbetsdagen går mot sitt slut och hon har nu tre dagars ledighet att se fram emot. Sedan ett par veckor tillbaka är hon föräldraledig varje fredag för att vara med sin lille son William som är 3 år.
– Jag har bestämt mig för att jobba deltid för att hinna träffa honom. Jag får så lite tid med honom annars.
Och när hon inte ägnar sig åt William så bloggar hon. Det har hon gjort varje dag i snart fem år. Hon samarbetar med flera företag som låter henne pröva deras produkter. Hon anordnar även tävlingar.
– Jag tycker mycket om att skriva. Jag brukar blogga om allt möjligt, men framför allt handlar den om min egen vardag. Igår skrev jag till exempel om att jag skulle bli intervjuad av dig idag.