”Mitt driv är att hjälpa andra”

Nr 2/2020

Själv har Hans Heidenholm aldrig behövt ta emot blod men tillhör de som regelbundet ger blod för att han vet att det är andra som behöver. Alla är vi beroende av att det finns blodgivare.
– Jag vill hjälpa till. Det är detta som driver mig som blodgivare. Ta blod av mig tänker jag, för jag har tillräckligt.
Vi ses på hans arbetsplats, på Skruf Snus i Sävsjö. Här har han arbetat som maskin- operatör i drygt 10 år. Den här dagen har klubben årsmöte och Hans Heidenholm, som sitter i klubbstyrelsen, är engagerad i förberedelserna.
– Det är av samma skäl som jag är blodgivare som jag är fackligt aktiv. Jag vill hjälpa andra. Det är också så att facket stöttade mig i början av mitt arbetsliv och nu vill jag återgälda det.

Hans Heidenholm är en person som syns och hörs. Han har nära till skratt och tycker om att prata. Att han lämnar blod regelbundet känner hans arbetskamrater till. Det är något som han brukar propagera för. Han har även försökt få dit en blodbuss.
– Det blev tyvärr inget av det hela. Han som var HR-ansvarig sa att han hört vad jag sagt men valde att lägga det hela till handlingarna.
Det tycker Hans Heidenholm var synd. För han vet att det behövs fler blodgivare då blod är en färskvara som inte kan lagras längre än sex veckor. Själv lämnar han blod cirka tre-fyra gånger om året, mer än så får han inte lämna. Han försöker pricka in veckorna innan jul- och nyår om det går.
– Jag vet att det händer många dumma olyckor då.
Han började som blodgivare när han fyllde 18 år, det är den åldersgräns som finns.
– Det gäller också att bli godkänd. De testar blodet för att kolla blodvärdena och att man inte har någon sjukdom som gulsot eller HIV. Om allt är ok får man börja lämna blod, tappas på en påse om gången.

Hans Heidenholm, som hunnit fylla 44 år, har lämnat blod i ganska många år. Det är inte så att han är helt okänslig för nålstick. Tvärtom så erkänner han utan omsvep att han tycker att det är ganska obehagligt.
– Jag är inte spruträdd men brukar titta bort när de sticker.
Samtidigt så konstaterar han att det inte är värre än att han kan stå ut med det. Han uppskattar också de sms som numera skickas ut när blod som lämnats kommit till användning.
– Det känns bra att veta att mitt blod gjort nytta.
Varje gång görs också en hälsokontroll vilket inte är helt fel, mår han inte bra så upptäcks det genom de blodprover som tas.
Förr utgick 40 kronor i ersättning varje gång han lämnade blod men det gör det inte längre. Numera kan de som ger blod antingen skänka pengarna till välgörande ändamål eller välja någon av reklamprylarna för blodgivning, som till exempel t-shirts.
– Jag har inga bekymmer att ha en tröja med budskap, men jag måste kunna stå för budskapet. Idag har jag till och med smugit in ett annat budskap, säger Hans Heidenholm och pekar på texten ”Överallt alltid” som står på t-shirten han har på sig.
Det är reklam för hemvärnet som han varit med i 21 år, började efter att han gjort lumpen, numera är han sambandsgruppchef och deltar regelbundet i övningar.
– Då är vi inne på detta igen, att hjälpa någon annan.

Förutom det som redan nämnts är han även radioamatör och engagerad i Frivilliga Radio Organisationen, FRO, och sitter i en av lokalavdelningarnas styrelse.
En fråga som infinner sig är hur han hinner med allt. Han tillstår att fritiden är ganska så inrutad. Han är dessutom gift, har två barn och bor på en bondgård ute i skogen med hästar, hundar, katter och kaniner.
– Det blir en hel del pusslande för att få till det hela. Kalendern är ganska full. Jag jobbar dessutom skift. Men mitt engagemang har varit en röd tråd genom livet. Jag gillar att hjälpa till, även att få vara med och bestämma.

Relaterade artiklar