Patrik blev ”miljonär” i TV

Patrik Nestler går numera under smeknamnet miljonären. Det är inte så att han har mycket pengar. Nej, men han har under våren haft huvudrollen i en dokusåpa med den titeln.

[Ur nummer: 05/2004] Patrik Nestler hade sökt och sökt men inte funnit sin drömkvinna. Det är inte så att han har svårt att få tjejer. Han ser bra ut och är charmig.
– Problemet är att jag är väldigt kräsen. Och det har blivit värre med åren, säger han.
När så Kanal 5 skulle dra igång serien ”Bachelor” så sökte han och blev, av flera tusen män, den utvalde. Det var bara det att det skulle handla om ett helt annat program än vad som var sagt. Istället för att vara med i Bachelor skulle han spela huvudrollen i dokusåpan Miljonären. En svensk version av Joe Millionaire som blev en tittarsuccé i USA. Då var det en byggnadsarbetare som utgav sig för att vara miljonär. Nu skulle det handla om Patrik Nestler som är livsmedelsarbetare och jobbar på Santa Maria i Mölndal utanför Göteborg.

Det var mycket hemlighetsmakeri kring inspelningen. Han fick öva en del på sin story för att bli riktigt trovärdig. Det gällde att få 21 kvinnor att gå på att han ärvt 60 miljoner kronor av en avlägsen släkting. För att förstärka den bilden så bodde kvinnorna under inspelningen i hans lyxvilla på spanska solkusten (men som i själva verket var en rik rockstjärnas hus). Patrik verkar ha lyc-
kats med sin uppgift att dupera både kvinnorna och deras föräldrar. Men han understryker att det inte var något han njöt av.
– Det kändes jobbigt att behöva ljuga. Samtidigt var det här ett äventyr. Något liknande skulle jag aldrig få möjlighet till i hela mitt liv.
Det har hunnit bli en hel del intervjuer. Han har tappat räkningen på hur många tidningar som det handlat om och har inte ens läst allt som skrivits.

Många fula tricks
Själv träffar jag honom på hans jobb på tacosfabriken en gråmulen dag i april. Han håller på att skära upp säckar med majsmjöl. Det här är hans vardag och den är inte speciellt glamourös. Det har hunnit gå snart ett halvår sedan dokusåpan spelades in. Det märks att han har fått perspektiv på det som varit. Han var, trots det till synes bekymmersfria livet, ganska glad när det hela var över. Inspelningen pågick i 44 dagar från oktober till december.
– Det här med dokusåpa är inte alls som du tror. Det är så fula tricks. De tar alltid med det värsta, inte det som du själv tror ska komma med, berättar han och fortsätter:
– Allt spelas in från tidig morgon till sen kväll. Och allt ska vara perfekt både vad gäller ljus och ljud. Säger man något kul kan man tvingas göra om det för att allt inte stämmer i övrigt. Men då blir det liksom inte lika spontant. För att inte tala om den tid det tar.

Får böta om han berättar slutet
Sista avsnittet kommer att visas några veckor senare, i slutet av april. Han ska då avslöja för kvinnan han valt ut av de 21 vem han egentligen är. Frågan är om hon vill ha honom när hon får veta att han är en vanlig arbetare? Håller kärleken för det? Hur det går får han inte berätta för mig. Han får böta en halv miljon kronor om han gör det.

Är det då så hemskt att han är arbetare? Nej, det tycker han inte. Han är i själva verket rätt upprörd över att hans arbete framställs som ett sådant nerköp. Han tycker att det är fritt och bra. Han tjänar helt okej. Han har bra arbetskompisar.
Det framkommer att de bakom dokusåpan dock ville förstärka bilden av arbetaren som en riktig förlorare. När presentationen av honom skulle spelas in ville de att han skulle klä sig i trasiga kläder. Han uppmanades även kalla årgångsvin för gammalt vin.
– Helt sjukt för mig, då jag tidigare jobbat som bartender och min pappa drivit flera restauranger. Men jag ställde upp på det – att spela dum arbetare! Jag var medveten om att deras syfte var att göra underhållningsteve. Jag tyckte att jag kunde bjuda på det. Mina vänner vet att jag inte är sådan. Mamma och pappa tog det mer personligt. De tyckte inte om det. Men de var förberedda, jag hade berättat om det innan.

* Skulle du göra om det?
– Det frågar alla. Jo, det hade jag nog gjort trots allt. Jag är nöjd med att jag fått vara med och uppleva detta. Jag träffade fina tjejer och besökte vackra platser. Livet var så behagligt. Om man bortser från att kameran följde varje steg jag tog.
* Har ditt liv förändrats?
– Det är många som i dag vet vem jag är. Det är många tjejer som kommer fram och vill prata när jag är ute. Jag hade inte förstått att det skulle bli så stort.
Han har också dragit vissa lärdomar.
– Om jag hade haft så mycket pengar på riktigt så hade jag aldrig berättat det. Vetskapen om att jag var rik förändrade tjejerna. Det är synd.