”Spela ett sätt att rensa skallen”

Nr 4/2019

I början av mars släppte bryggeri-arbetaren Emil Ström sin första singel Fly. Han är en man med många färdigheter. Han har skrivit både text och musik och har även gjort omslaget.
Den nyss släppta singeln av och med Emil Ström väcker min nyfikenhet. Jag lyssnar på den och jag gillar verkligen det jag hör, det är en låt som fastnar, är dessutom väldigt proffsigt gjord.
Nu sitter vi på ett fik i centrala Kopparberg. Det är eftermiddag och ganska folktomt. Emil Ström har tagit med sig sitt senaste nyförvärv, en akustisk gitarr, eller halvakustisk för den går att koppla in. Han berättar att det var ett spontanköp, han bara skulle in och prova den.
– Jag hade egentligen inte råd, men det är inte ofta som man ramlar över en gitarr som denna.
Det märks att det här är något som upptar honom på hans fritid. Så har han också åtta gitarrer hemma. Till vardags arbetar han på Kopparbergs bryggeri, började där 2012 och är maskinoperatör.
– Jag jobbar där godset läggs på pall.
Han är också fackligt aktiv, är såväl skyddsombud som försäkringsinformatör.
– Min pappa är regionalt skyddsombud i Målarförbundet. Det var när vi diskuterade arbetsmiljöfrågor som jag upptäckte att jag var engagerad. Det borde alla vara, det handlar ju om ens arbetssituation.

Han har i stort sett alltid varit intresserad av musik, fick sin första elgitarr när han fyllde tio år.
– Jag fastnade för blues när jag började spela. Den har legat kvar som en röd tråd i allt som jag har gjort.
När han själv ska beskriva sin första singel så är det just en sorts blues som han tycker kännetecknar den. Han har strävat efter att låten ska vara mäktig och föra tankarna till filmmusik.
– Jag har också fått höra att flera som lyssnat gjort sådana associationer. Det känns bra.
Förutom att han spelar och sjunger och själv står för text och musik så har han släppt singeln helt och hållet på egen hand. Han har inget bolag som backar upp honom men haft stor hjälp av Boombridge Studios.
– Det är en lokal studio som hjälpt mig med produktion och inspelning. Jag har sedan delat min singel på Facebook och låtit den flyga i princip. Jag borde egentligen marknadsföra den men jag har bestämt mig för att inte lägga ner en massa energi på det.
Hans syfte är att må bra och det gör han när han håller på med musik. Det är ett sätt att hålla bort den ångest som annars plågar honom i vardagen.
– Jag tror att ångest är något som många som är kreativa lever med. Det är drivkraften bakom mycket skapande.
Att släppa en egen singel är något som han velat göra länge.
– Men jag har inte känt att jag levt upp till förväntningarna. Jag har inte tyckt att jag sjungit tillräckligt bra. Jag tycker att singeln blev representativ för mig. Jag är nöjd.

Han är redan igång och skriver för att ge ut ytterligare en singel eller kanske ett album, han får se. Material saknar han inte. Så fort han får en stund över så skriver han låtar, det är hans sätt att koppla av. Hans texter kan handla om allt möjligt.
– Det kan vara om ångest eller sådant som gör mig glad. Ofta skriver jag på engelska för då når jag ut till flest. Jag är inspirerad av den amerikanska södern.
Han målar också, har gjort omslaget till singeln som han släppt.
– Målat har jag gjort så länge jag kan minnas. Jag dröjde mig alltid kvar i bildsalen i skolan. Jag har också suttit hemma mycket och ritat. Det och musiken har varit min tillflykt.

Han har spelat i olika band, sedan 2016 är det bandet Manny Ribera som gäller, det är också namnet på en karaktär i filmen Scarface.
– Det är ett seriöst band som spelar klassisk hårdrock och som har spelat in två skivor innan jag kom med. Jag har också varit med om att spela in en singel som ännu inte är släppt.
I april ska de på miniturné i tre dagar i Tyskland. De satsar helhjärtat men kan inte repa så ofta då de bor på olika håll.
– Trummisen som ska vara med nu är tysk och bor i Danmark. Sångaren bor i Malmö, keyboardisten i Stockholm och basisten i Västerås. Vi ses bara två gånger innan vi ska iväg. Alla är proffs och kan sin grej.
Det är inte helt enkelt att få livspusslet att gå ihop. Han är nämligen småbarnspappa, har tre barn i åldrarna sex, fem och ett år.
– Samtidigt är det avkopplande att spela i bandet och ett sätt att rensa skallen och få bort stressen.

Relaterade artiklar