”Vi får en hel del reaktioner”

Nr 9/2017

Det krävs koncentration och erfarenhet för att sända direkt i radio. Det har Jerry Johansson som gjort närradiosändningar i många år.

Partilles närradiostation ligger ett stenkast från Triumf Glass där Jerry Johansson arbetar som maskinoperatör.
– Jag är inne på tredje veckan efter semestern. Vi kör för fullt och har börjat jobba helger igen.
Det berättar han när vi ses efter arbetsdagens slut. Han har lånat nyckel för att visa mig närradiostationen, där han tillbringar en hel del av sin fritid och det är helt på ideell basis. Bland annat ansvarar han tillsammans med en kille från Seko för en och en halvtimmes direktsändning med samtal, intervjuer, musik och facklig och politisk information en lördag i månaden.
På den vita väggen i studion finns autografer från alla de som medverkat i sändningarna. Det som Jerry Johansson är mest stolt över är själva sändningsutrustningen som ser mycket proffsig ut.
– Det är den också. Närradioföreningen har fått ta över den från Radio Göteborg.

Partille Närradioförening har flera medlemmar, den största är Radio 88 som är reklamfinansierad och sänder musik dygnet runt. På helgerna använder andra medlemmar i föreningen frekvensen FM 88,0 MHz, däri-bland A-radion som Jerry Johansson är engagerad i och som delvis finansieras av LO.
– Det är tack vare intäkterna från Radio 88 och övriga föreningar som betalar en sändningsavgift som närradioföreningen har råd med att underhålla utrustningen. Utan dem hade det aldrig gått.
Han berättar att det sedan 1996 är tillåtet med kommersiella radiosändningar, vilket är en förutsättning för närradions existens. Han vet vad han talar om. Han har lång erfarenhet av radiosändningar. Innan han började sända i Partille var han engagerad i närradion i Alingsås.
– Det var en ren slump att jag började med radio. Bäst minns jag program liknande Karlavagnen som vi körde på fredagskvällar. Jag tror till och med att vi var före Sveriges Radio med det. Vi hade öppen linje så folk kunde ringa in.
Några av sändningarna har han sparat.
– Jag har dem på kassettband. Tekniken då var till skillnad från nu ganska simpel.

Deras sändare täcker idag hela Göteborg plus att man kan lyssnar på närradion på nätet på radio88.partille.se och det händer också att de lägger ut sina sändningar på Facebook.
– Men då det finns ingen musik med. Den klipper vi bort på grund av upphovsrätten.
På närradions dator finns över 500 låtar nedladdade som de inte behöver betala för när de använder, betalningen till STIM ingår i sändningsavgiften.
– Vi får en hel del reaktioner när vi sänder, framför allt när vi spelar bra musik.
De sändningar som han själv minns bäst på senare tid var när han intervjuade Livs tidigare förbundsordförande Hans-Olof Nilsson när nedläggningen av Findus blev känd och intervjun med Livs klubbordförande Dorota Galik om planerna att lägga ner Göteborgs Kex.
– Jag hoppas slippa göra samma inslag om Triumf Glass.
Just nu verkar det inte troligt. Så bra som det går just nu för den svenskägda glassfabriken har det nog aldrig gått. Det som är mer bekymmersamt är valutgången, konstaterar han.

I A-radions uppdrag ingår intervjuer med de som kandiderar för Socialdemokraterna till kommunfullmäktige i Partille, från 20:e plats och uppåt. Han står själv på tolfte plats och är den enda livsaren på S-listan.
– Jag blev intervjuad i förra sändningen. Det var min kompis som intervjuade mig. Jag fick berätta om mig själv och om mina uppdrag och vad jag kan tänka mig att jobba med de kommande fyra åren.
Han har suttit i fullmäktige och haft en rad olika uppdrag, bland annat varit gruppledare i vård- och omsorgsnämnden.
– Det var ett roligt uppdrag, men också tungt. Vi drogs redan då med ett budgetunderskott på grund av den låga kommunalskatten. Nu är jag ersättare i kultur- och fritidsnämnden och vill gärna fortsätta i denna nämnd.
Han berättar att det är Alliansen i minoritet som styr med inofficiellt stöd av Sverigedemokraterna, SD. Det har lett till att kommunalskatten som är bland de lägsta i landet, inte täcker kommunens kostnader.
Så här i valtider blir det mycket politik när de sänder. Det de försöker lägga tyngdpunkten på är framför allt fackliga frågor.
– Det är viktigt att tala om att SD sitter i arbetsgivarnas knä. Det är sorgligt att det är så mycket LO-folk som röstar på dem. Vi får rannsaka oss själva att vi inte tagit tag i detta tidigare.

Relaterade artiklar