Alla vi som är medlemmar är facket

Nr 3/2017

När jag fick förfrågan och med det äran att få skriva i Mål & Medel så var mitt första ämne att skriva om självklart: Vikten av aktiva medlemmar. Jag har funderat mycket på hur man skall få sina kamrater att bli aktiva medlemmar. Förutom alla de dagliga samtal som äger rum vid maskinerna, i lunchrummet och i omklädningsrummet så diskuteras ju sällan allt det som man som förtroendevald gör men som kanske inte syns, utan sker lite i skymundan. Så därför har jag också reflekterat över att vi faktiskt är ganska dåliga på att prata om allt det där som görs utan att det syns så påtagligt.

Missförstå mig och mina tankar rätt. Jag älskar verkligen min fackliga vardag och detta att jag har fått förtroendet av medlemmarna på arbetsplatsen att föra deras talan och stå upp för våra rättigheter. Men ibland vill man bara att alla ska få se och veta lite mera. För det är inte bara möten där man sitter och dricker kaffe, resor med fina hotellrum och goda middagar.
Kaffe dricker vi förstås, men många gånger är det ett substitut för lunchen, och middag äter vi ju förstås också ibland. Det händer också att man som förtroendevald får sova på hotell. Exempelvis när vi är på utbildningar för att få lära oss saker som hjälper oss att vara så bra som vi bara kan i våra uppdrag. Men innan man når sitt rum så har dagen oftast börjat mycket tidigt på morgon för att man ska hinna ta sig till sin slutdestination, som många gånger har varit Stockholm och sedan vidare färd mot Runö. Där har man sedan efter cirka 4 timmars bilresa eller tågresa, ett par dagar med utbildning som kan handla om allt ifrån att lära sig mer om den svenska modellen till hur man genomför svåra samtal och hur man kan använda sig av Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter gällande psykosocial arbetsmiljö. Man kan också få lära sig att agitera och argumentera. För det är faktiskt inte så himla lätt har jag märkt, och så får vi ju självklart läsa på om lagar och avtal.

Men den viktigaste fackliga vardagen utspelar sig trots allt på våra arbetsplatser. Varje dag på många arbetsplatser. Där vi driver våra kamraters frågor, där förtroendevalda ibland får stånga pannan blodig, där förhandlingar och möten tar upp en hel dag och faktiskt också kan vara full av god samverkan med motparten.
Det är där och då som betydelsen av aktiva medlemmar är som störst, det är då vi fackligt förtroendevalda behöver er hjälp och stöttning. För det är VI ALLA som är medlemmar som är facket, oavsett med eller utan ett förtroendeuppdrag. Tillsammans är vi starka och solidariteten är något vi ska värna om varje dag.
För vet ni, ensam är inte stark!
SARA DAhlBECK,
livsmedelsarbetare på Orkla Confectionery & Snacks (OLW).