Allt handlar om vad du vill, orkar, vågar

Nr 9/2020

Förtroendevald, det roligaste du kan göra, det finaste du kan vara. En bra sammanfattning. Som förtroendevald finns ingen bortre gräns för hur mycket du kan göra i ditt uppdrag, allt handlar om vad du vill, orkar och vågar. Vald av dina kamrater att företräda, vald att våga när andra kanske inte vågar. Förtroende, det finaste man kan få.
Jag har varit förtroendevald i över tio år och kan säga att det är något man växer in i. I början är man inte så modig och vågar sällan driva på frågor tillräckligt hårt. Som ung och kvinna har jag fått uppleva alltför många gånger att man först måste förtjäna sin plats i rummet, innan man bli tagen på allvar och lyssnad på. ”Lilla gumman vad har du att säga om det här, du förstår väl att vi kommer att göra som vi vill ändå.” När man visat att man faktiskt har något att komma med så får man sitta på lika villkor men då kommer det ofta en ny bättre vetande och man måste återigen hävda sin rätt i rummet, en cirkel som går runt.

Med växande kunskap så växer modet, när du vågar mer växer förtroendet och då växer även du i din roll. Får hantera svårare och tuffare saker, större utmaningar och situationer du aldrig trodde skulle upplevas. Förhandlingar där man vet att inget mer kan göras än hoppas på arbetsgivarens goda vilja. Fått ta del av historier som gett mig gåshud, händelser som gett mig bubblor av glädje även långt efter att vi skiljts åt. Är oerhört hedrande när någon vill lätta sitt hjärta i förtroende.
Att svara i telefonen och höra en medlem säga ”Aila jag kommer att dö nu, jag ville ringa och berätta det för dig” är det tuffaste jag hanterat hittills. Det finns situationer du aldrig kommer lära dig hantera på kurs, bara genom erfarenhet. Det finns dagar man stängt dörren till fackexpeditionen med tårarna rinnandes och inte orkat gå hem för dagen fastän klockan är långt över hemgång. Glöm aldrig att du hjälper människor och du är viktig.

Har heller aldrig kunnat föreställa mig hur mycket positivt ett uppdrag kan ge. Min personliga utveckling har gått spikrakt uppåt. Från att vara den som gärna håller sig i bakgrunden och inte säger något till att stå framför 60 personer och hålla utbildning, föredrag för 130 personer, våga klara sig helt ensam, lita på sig själv och vad man kan ute på regionala uppdrag långt hemifrån.
Jag är en tuff brud med skinn på näsan, vägrar ta skit, vågar 1 000 gånger mer nu än för bara tre år sedan och allt är tack vare att någon ville ha mig som förtroendevald för mer än tio år sen. Tveka inte, börja din resa redan nu. Förtroendevald det roligaste du kan göra, det finaste du kan vara.
Aila Gustafsson, livsmedelsarbetare på Atria i Sköllersta