Är vi fortfarande hungriga och kämpar?

Det är en fråga som jag ställer mig ibland när jag pratar med ickemedlemmar. När jag är ute i verksamheten och pratar med dem så får jag nästan alltid svaret att det är dyrt och att man inte tjänar något på att vara med i facket.

Jag pratar då om vikten av att vara med, att om vi inte har några medlemmar så kan vi inte ha kvar våra avtal vilket påverkar alla inom livsmedelsbranschen. Jag går sedan in djupare på varför man ska bli medlem och vad individen tjänar på det, men också vad alla livsmedelsarbetare tjänar på att just denna personen går med. Detta har gjort att ett antal har blivit medlemmar, men långt från alla. 

Det är tråkigt att ständigt höra att det för dyrt att vara med och kämpa för bättre avtal med alla andra medlemmar. Vår avgift som vi har inom Livs är baserad på lönen, så den är ett resultat av bra förhandlingar som gjorts via Livsmedelsarbetarförbundet och dess avtal som vi ständigt kämpar för att utveckla vidare. 

Jag ska här försöka räkna upp en del saker man får som medlem i Livs. Detta är långt från allt.
• Kollektivavtal. De där extra pengarna som vi får ut för obekväma arbetstider, skifttillägg, mer pengar till semestern, permissionsregler, möjligheter att påverka på arbetsplatsen och även kravet att
arbetsgivaren ska jobba med säkerhetsarbete.

• Strejkkassa. Om det är så att Livs behöver gå ut i strejk så får ni en ersättning.

• Försäkringar.  Vi har genom vårt medlemskap en hel del försäkringar som ingår för alla, däribland hemförsäkring. Du har även en medlemsolycksfallsförsäkring som gäller dig på fritiden, inkomstförsäkring, kompletterande tjänstegrupplivförsäkring och en barngrupplivsförsäkring. Det finns även ett par till försäkringar som man kan teckna.

• Påverkansmöjlighet. Om vi har medlemmar på en arbetsplats så är det lättare att försöka påverka den arbetsplatsen i en riktning som vi alla vill ha. Det klassiska uttrycket att ju fler vi är ju starkare är vi, stämmer in ganska bra här. 

• Förhandlingshjälp.  Som medlem i facket så har du rätt att få förhandlingshjälp och stöd.

Man får möjligheten att vara med och jobba för en bättre framtid för oss alla, både på fritiden och på jobbet. Är inte chansen att påverka ditt liv värt det?

De flesta av er vet om allt detta, men om detta kan vara till hjälp för någon av er när det gäller att prata med era vänner och kollegor så är ingen lyckligare än jag. 

Så ta vara på informationen och kavla upp armarna och så jobbar vi vidare  

Magnus fagerHOLM

Relaterade artiklar