[Ur nummer: 04/2003] När någon frågar mig vad jag jobbar med säger jag:
– På ett bageri.
– Jaha, är du bagare?
– Nej, säger jag då.
– Men vad gör du för nåt då?
– Jag tillverkar tårtor, svarar jag.
–  Jaha, så du är konditor?!
– Nej, jag är bageriarbetare.
Vad gör en bageriarbetare egentligen?
Ja, man skulle kunna säga att man utför alla i ett bageri förekommande sysslor. Ja, alla gör ju inte alla sysslor. Men förr var det ju till exempel raskpassaren som kollade att jäsningen blev bra, ugnsmakaren var den som såg till brödet när det gräddades  och så vidare och så vidare.

Idag sköts alla dessa sysslor av, just det, bageriarbetare. Helt enkelt en icke yrkesutbildad person som arbetar i ett bageri.
Visst kan en bageriarbetare vara utbildad, men man är inte bagare för att man  arbetar i ett bageri.  För att bli bagare krävs yrkesutbildning på gymnasienivå.
Vad jag brukar grubbla över är varför det inte finns så många bagare kvar längre i våra stora bagerier? Där jag arbetar finns kanske tre stycken. När jag började för många år sedan var de betydligt fler. Men de har gått i pension nu, gubbarna.
Men det borde ju komma nya? Eller har det hänt nåt eftersom tillväxten på bagare är så dålig? De kanske vill jobba någon annanstans? Det är ju inte så förvånande i så fall. Om jag var bagare så skulle jag vilja jobba med händerna och inte trycka på knappar på en maskin. För det är en oundviklig utveckling i alla bagerier: Maskinernas intåg!

Vem som helst kan lära sig att sköta en maskin. Och när man inte längre efterfrågar fingertoppskänsla och ögonmått så behövs inte heller bagarutbildningen.
I yrkesskolorna har det också hänt saker tydligen. Syo-konsulenter skickar dit ungdomar som är skoltrötta och kanske egentligen inte vill bli bagare. Men de väljer den linjen ändå för att de inte behöver plugga så mycket  teori där.
I höstas hörde jag själv  hur en tonårsmamma sa till  en väninna; ”Huvudsaken är att han lär sig ett  yrke, läsa in kärnämnen kan han göra senare”.  Vad  har vi själva för attityd till utbildning egentligen? Är det så vi ser på bagare? Hans/hennes utbildning är inte så viktig?
I de gamla kollektivavtalen kunde man läsa att utbildning skulle ge lite högre lön. Men om utbildning inte längre anses behövas så kan man ju hålla lönekostnaderna nere.

Men det tror jag blir dyrare i längden eftersom ingen längre kan se att det är fel på degen innan den gräddas. Den hinner gå för långt i tillverkningsprocessen innan den stoppas. Att detta kostar pengar förstår vissa inte riktigt idag. Som sagt, här finns det pengar att spara på att anställa folk med yrkesutbildning.
Och en annan sak: Vad händer med folks yrkesstolthet när utbildad personal arbetar sida vid sida med outbildad? Man utför ju samma arbete. Oftast till samma lön!
Jag skulle nog söka mig nån annanstans där min utbildning gav mig lite högre status. Och yrkeserfarenhet!  Har man en kunskap så vill man ju använda sig av den; eller hur?
Tyvärr så försvinner nu i allt snabbare takt det mesta av handarbetet i våra stora bagerier. Automatiseringen är ett faktum. Men jag hävdar ändå med en dåres envishet att de yrkesutbildade bagarna behövs: För branschens överlevnad!