Jessica Axelsson: Låt oss prata om hur vi mår på riktigt

nr 10/2019

Flödet på Instagram och Facebook har varit fyllda med bilder på glada barn som badar, äter glass, reser och har härliga grillkvällar under sommarmånaderna. Alla är glada och nöjda under semestern för så måste det vara, eller?
Varför är det så svårt att tala om när man mår dåligt? Mår dåligt gör vi alla då och då, oftast kan man lösa det med enkla medel, men ibland hänger sig det dåliga kvar som en illaluktande morgonandedräkt. Det går inte att bli av med den och man trillar allt djupare ner i ett svart hål och hamnar i en depression som kan vara svår att ta sig ur.
Vem som helst kan hamna i en depression även om man inte kan tro det. Utåt sett kan allt se bra ut, glada barn, fint hem och en fin bil. Allt ser perfekt ut på ytan men inombords mår man allt sämre och man håller masken inför familj, vänner och arbetskamrater.
Varför är det pinsamt att må dåligt?

Ok, jag börjar! Jag mår psykiskt dåligt och jag skäms inte för det och det är därför jag berättar det för er här och nu.
Min första text här handlade om smärtor som jag lider av. Smärtorna sitter över äggstockar och livmoder och resan med sjukvården har inte varit lätt. Jag äter dagligen starka mediciner för att jag ska kunna stå på benen. Troligen har jag drabbats av en sjukdom som heter endometrios, man säger att var tionde kvinna lider av den här sjukdomen. Nästa steg för min del är operation med förhoppning om att jag ska slippa värken.

Värk, sjukskriven och kampen om rätt vård har påverkat mig negativt. När livet inte fungerar som det brukar så blir det jobbigt och så här har det varit för mig i ett år nu och jag har allt djupare trillat ner i ett svart hål. För det är så det känns, som ett stort svart hål. Vissa dagar har jag inte kommit upp ur sängen, bara gråtit och sovit. Vissa dagar är bättre än andra och jag har ork att ta hand om det vardagliga i livet.

Men varför vågar vi inte prata om hur vi mår egentligen? Vi lägger ut glada bilder på våra sociala medier men samtidigt så vissnar vi inombords. Om jag med den här texten har påverkat en enda person till att skaffa professionell hjälp så är jag nöjd! När livet helt vänt och tagit en riktning neråt måste man ibland ha hjälp för att ta sig uppåt. Det finns hjälp att få, det gäller bara att våga ta den.

Jessica Axelsson