Metoo – du är inte ensam!

Nr 9/2019

Innan #metoo tystades ofta sexualbrott ner. Skuld och skamkänslor lades på kvinnan, inte på för-övaren. Sexualbrott är olagligt. Varför tycker då så många att det är ok? Har #metoo gått för långt? Det tycker inte jag. Det är det bästa som har hänt oss kvinnor. Äntligen vågar vi stå upp och säga att nu har vi fått nog. Det är våra kroppar och vi bestämmer själva över den. Jag är trött på att få höra att man får tåla lite, att det bara är på skoj. Så farligt är det väl ändå inte? Nej! Är alltid ett nej.
Sexualbrott på arbetsplatser är vanligare än man tror. Som förtroendevald får man höra och vara med om mycket. Det är känsligt och få vågar prata om problemen. Då är det viktigt att finnas där för den utsatte. Det kan handla om arbetskamrater, entreprenörer eller chefer. Det spelar ingen roll vem förövaren är. Ingen ska behöva ha en klump i magen på jobbet. Jag har varit på många arbetsplatser där chefer inte vet hur man ska hantera sexualbrott. Här finns det mycket kvar att göra.

En vän till mig blev drogad och våldtagen av två killar när hon var på krogen. Hon sa inte nej, enligt killarna. Är man inte vid medvetande av någon anledning och inte kan försvara sig så är det alltså okey? Självklart inte. Man kan inte få samtycke av någon som är försvarslös. När en annan vän vaknade hade en kille använt sexleksaker på henne under natten när hon sov. Och hur många kvinnor har inte fått en dickpic?
Eller sex med sin partner för husfridens skull. Det är vanligt och de flesta kvinnor har gjort det. Man orkar inte med tjatet. Sexualbrott i nära relationer är vanligt. Varför göra illa den man påstår sig älska?
Jag glömmer aldrig när jag var på en kryssning. Jag hade dansat med mina vänner och skulle gå till min hytt. Då kom en kille upp bakom mig och slet in mig i en hytt. Han kastade ner mig på en säng och försökte slita av mig mina kläder. Jag skrek och slog mig loss. Jag sprang ut och berättade för två vakter vad som hade hänt. De gjorde ingenting för att hjälpa mig. Där stod jag med trasiga kläder och var helt chockad. Tack för hjälpen liksom.

Jag har varit med om män som har blottat sig. En gång vid biblioteket när jag var 13 år som sedan jagade mig i sin bil även då naken. När jag var 15 år
kröp en gubbe ner under mitt täcke och började jucka och gnida sitt kön mot mig. Jag lyckades få bort gubben med hjälp av min kompis. Jag har blivit förföljd av män som runkat. En gång i en mataffär och en gång när jag och min bästa vän var ute och promenerade. Jag har blivit kallad för hora när jag har sagt nej till sex.
Jag och mina vänner har varit med om många
sexualbrott. Sexualbrott som vi aldrig har bett om. Tyvärr så har vi inte anmält brotten. Nu är nu och då var då. Tack #metoo du har hjälp mig och så många andra kvinnor att våga.
Våga att prata utan att känna skam och skuld.
Linda Fogde,
livsmedelsarbetare på Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB (OLW)