Den svenska modellen finns inte utan kollektivavtal, inte heller utan samverkan mellan arbetsgivare och fackförbund. Så varför pratar vi inte oftare om den och vad det faktiskt betyder för oss arbetare? Där måste vi bli bättre. Den svenska modellen är ju under attack. Inte bara i Sverige utan också från EU. Vi måste sätta ner foten och försvara den.
Visst har vi alla hört och förstått vad den svenska modellen står för. Eller vet alla det? Det händer ganska ofta, att när man pratar med släkt, vänner och bekanta att de faktiskt inte riktigt vet vad den är, eller vad den står för. Det skrämmer mig lite. Då pratar jag både om ungdomar, vuxna och gamla.
Det samma gäller kollektivavtalet, alla vet inte vad det är, eller vet dess betydelse för oss arbetare. Jag tänker ge mitt eget parti en liten känga. Jag personligen anser att Socialdemokraterna inte pratar tillräckligt mycket om vår ideologi. Där har vi misslyckats lite. Det är bara att kavla upp ärmarna och börja om på nytt. Vi måste visa att vi är ett arbetarparti och inte glömma våra rötter.
I Sverige förhandlar fackföreningar och arbetsgivare om exempelvis löner, arbetstider, semester, arbetsvillkor och liknande. Det som parterna enas om skrivs då ner i ett kollektivavtal. Vi får då även bra försäkringar och en bättre pension med avtalet. I dag tar man liksom kollektivavtalet lite för givet.
För att den svenska modellen ska fungera så krävs det att vi blir fler medlemmar på våra arbetsplatser, så att fackförbunden blir starkare. Vi tillsammans är ju facket. Utan oss medlemmar finns det ingen fackförening och till slut finns det heller inget kollektivavtal. Varför ska då arbetsgivaren bry sig om att teckna avtal? Om det ändå inte finns några medlemmar. Det är något vi alla borde tänka på.

Många länder har inte som oss i Sverige, alltså den svenska modellen. Det är därför viktigt hur vi röstar. Jag tänker förstås på EU-valet den 26 maj. Vi arbetare måste ha representanter där nere som slåss för oss.
Jag själv har tre barn och jag kommer göra allt i min makt för att de ska jobba på en arbetsplats med schysta villkor, alltså där arbetsgivaren har ett kollektivavtal. Jag vill heller inte, att våra politiker ska bestämma våra löner. Det gör vi tillsammans med arbetsgivaren.
Vet ni vad den lagstadgade lägstalönen är i Sverige i dag? Jag får ofta svaret nej, när jag frågar runt. Lägstalönen i Sverige i dag är noll. Ja, det är sant. Lägstalönen finns bara reglerat i kollektivavtal. Så vad tror ni händer om alliansen får igenom sitt förslag om att lagstifta lägstalöner? Vad blir det för konsekvenser för oss medlemmar tror ni? Det mina kamrater tål att tänka på. Vi är alla utbytbara.
Linda Fogde,
livsmedelsarbetare på Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB (OLW )