Ta hand om sommarjobbarna!

Nr 6/2021

De flesta av oss minns nog vårt första jobb, man kom direkt från skolan, var skapligt skoltrött efter alla år i skolbänken och såg fram emot att få börja jobba.
Nu skulle det bli möjligt att hitta på saker, kunna åka iväg med sina vänner eller bara köpa den där prylen man sett fram mot. Livet lekte och allt skulle vara möjligt. Numera inser jag också hur viktigt det är att förstå varför man har den lön man har och varför vi har det så pass bra på arbetsplatserna som vi har i Sverige jämfört med de flesta andra länder.
För mig, när jag började mitt första jobb, var facket en självklarhet tack vare min uppfostran, men så är det inte för alla. Det beror i många fall på okunskap. Den som inte är välinformerad kan ju omöjligt veta vad det innebär att vara med i facket och vad facket står för.

Snart kommer alla sommarjobbare ut på våra arbetsplatser. De flesta av dem kommer för första gången i kontakt med fackförbund och arbetslivet.
Detta är en viktig tid för sommarjobbarna, men även för oss alla som är fackligt engagerade. Ett bra tillfälle att prata med dem som kommer till sin första arbetsplats och introducera dem i den fackliga verksamheten. Ett tillfälle att berätta om den fackliga kampen.

Vi behöver informera om att vi inte har någon lagstadgad lägstalön i Sverige, utan att detta sköts via avtal. Om att det krävs många engagerade medlemmar för att få starka avtal och bättre löner, annars blir effekten den motsatta.
Vi kommer heller inte kunna fortsätta med de extra pengar som avtalet ger, till exempel betalning för obekväm arbetstid och övertidsersättning.
Detta är bara en bråkdel av vad vi riskerar att förlora om vi inte hjälper de som har sitt första jobb att förstå varför man ska vara med i facket och utbilda dem i den fackliga verksamheten.

För att vi alla ska kunna få ett bättre liv, både på arbetet och fritiden så behöver vi ta vårt ansvar. Ungdomarna är framtiden, men de är även nutiden. Ta tillfället i akt och hjälp till att ta hand om och utbilda våra framtida kämpar.
Magnus Fagerholm,
tobaksarbetare på Skruf Snus