Vi behöver ge oss in i politiken

Nr 10/2021

Jag vaknar upp en morgon, sätter mig vid frukostbordet på jobbet och läser Aftonbladet. Den ena hemskheten efter den andra. Det är skjutningar på våra gator, det är folk som är spårlöst försvunna, det är klyftor som ökar mellan olika samhällsklasser.

Kollar man sedan på omvärlden så kan vi se att vi är långt från ensamma med dessa problem. Det sker naturkatastrofer och andra fruktansvärda saker. Jag pratar ibland om olika händelser som dyker upp i världen med arbetskamraterna och svaret jag får är att det är en hemsk tid och att allt bara känns hopplöst. Jag försöker ibland få dem att förstå att vi kan förändra världen, sakta men säkert genom att gå och rösta och engagera oss i politiken. Om vi alla inom arbetarrörelsen skulle börja engagera oss inom det politiska skulle vi kunna förändra mycket, både innanför och utanför Sveriges gränser.

När det till exempel gäller brottsligheten innebär satsningar från Socialdemokraterna med flera, att det utbildas betydligt fler poliser än tidigare. Detta kommer att hjälpa till med att lösa problemet. Hade detta då hänt om inte engagerade personer suttit med i partiet och jobbat för detta? Nej är svaret.
Om vi kollar på skillnaden mellan samhällsklasserna, så ser vi hela tiden att de ökar fastän en del partier försöker motverka det. Det finns människor i min närhet som varje månad funderar på hur de ska få pengarna att räcka till barnen och maten, lånen och resterade räkningar. De har inte varit i väg och gjort någon aktivitet alls på semestern med sina barn, för pengarna finns helt enkelt inte.
Å andra sidan vet jag flera som åker i väg på resor ett par gånger per år med sina familjer, som bor i stora hus och har en bra ekonomi, inga svårigheter alls att få pengarna att räcka till.
Högerblocket anser att skatterna ska sänkas och att en hel del samhällsfunktioner ska privatiseras.

Vänster/mittenblocken är å andra sidan väldigt spretigt ideologiskt, så till den grad att det är svårt för dem att få till en riktning i politiken.
Det enda sättet för oss att kämpa för ett bättre samhälle är om vi arbetare börjar engagera oss politiskt.
Vi har idag ett samhälle, där en del partiledare och hela partistyrelser aldrig har haft ett ”vanligt jobb”, endast varit politiker på heltid. Hur ska de kunna företräda oss på ett rättvist och bra sätt? Det är svårt att få ihop den matematiken.
Vi behöver ge oss in i politiken och vara med att påverka, det är det enda sättet framåt som gynnar oss. Vi kan inte låta det ligga på ett par personer. Vi måste sluta tänka ”att det sköter någon annan”. Vi är någon annan och det är upp till oss att få ordning på samhället. Vi behöver ta för oss.
Allt i dagens samhälle styrs av politiska beslut, så då är det dags att vi alla är med och fattar besluten.
Magnus Fagerholm
Tobaksarbetetare på Skruf Snus