Findus i Bjuv läggs ner och 450 anställda förlorar jobben bara några månader efter att den nye ägaren Nomad Foods tagit över. För de drabbade och Bjuvs kommun är det en stor katastrof.

Allting såg så lovande ut för Findus i Bjuv. Framtidens mat skulle produceras i något som kallades ”Food Valley of Bjuv”. Ett toppmodernt fryshus hade byggts för 500 miljoner, nytt växthus och odling av svenska jätteräkor från fabrikens spillvatten hade dragits igång.
Men varningsflagg hade hissats för den nya ägaren Nomad Foods, om än inte i Sverige utan i Europa av affärstidningar och fackföreningar i Frankrike och Tyskland.
Nomad Foods är ett riskkapitalbolag, grundat 2014 av två amerikanska miljardärer. Det är registrerat på Brittiska Jungfruöarna.
Kort före budet på Findus Group hade Nomad Foods köpt brittiska Iglo Group med fabriker över hela Europa och en 30-procentig andel av den europeiska marknaden. Iglo hade ägts av riskkapitalbolaget Permira som köpte ut det från Unilever 2006.
Nomads plan var att slå samman Iglo och Findus för att bilda det ledande företaget inom djupfryst mat och grönsaker på den europeiska marknaden.

För att affären skulle gå i lås krävdes godkännande av den europeiska konkurrensmyndigheten, vilket kom i november 2015, men innan dess fördes en diskussion om vilka följder den planerade affären skulle få.
I en artikel från den 25 augusti 2015 i webbtidningen Undercurrent News, som bevakar affärer inom livsmedelssektorn, berättas om de franska fackföreningarnas oro för att Nomad hade planer på att lägga ner Findus fabrik i Boulogne-sur-Mer och låta volymerna tas över av Iglos fabrik i Bremerhaven i Tyskland.
Enligt artikeln kunde Iglos och Findus tilltänkte vd, Stéfan Descheemaeker, inte lämna några garantier om att så inte skulle ske, men målet sades vara att fabriken skulle vara kvar.

Enligt Findus pressmeddelande har det nu uppstått en överkapacitet i produktionen av djupfrysta livsmedel som gör att företaget tvingas lägga ner fabriken i Bjuv.
Nomad Foods, som Findus är en del av sedan 2015, har elva produktionsanläggningar i Europa, vilket innebär överkapacitet och att samma produktionsresurser finns på flera håll.
Findus hävdar i pressmeddelandet att skälet till nedläggningen av Bjuvfabriken är den geografiska placeringen, långa transportvägar, högre kostnader för att nå marknader i Syd- och Västeuropa. Produktionen vid Bjuvfabriken ska flyttas till den före detta Iglo-fabriken i Reken i Tyskland.
Trots de långa transporterna, uppger Findus, att man kommer att fortsätta köpa råvaror från Sverige och sälja sina produkter i Sverige.
Det stora fryslagret i Bjuv som byggts intill fabriken finnas kvar, men det drivs av ett internationellt frysföretag, Kloosterboer, med säte i Holland. Det är helautomatiskt och ger inte så många jobb.

Hans-Olof Nilsson, Livs ordförande, säger att nedläggningsbeslutet är en katastrof för de anställda.
– Men det är också en katastrof för Bjuvs kommun. Sedan Nestlé sålde Findus till riskkapitalisterna EQT har de haft flera liknande ägare som skott sig gott på företaget. När Nomad Foods sen köpte Findus trodde vi att det skulle bli slut på riskkapitalism och att företaget skulle få arbetsro.

Utöver de anställda på Findus har sex kollektivanställda på Ceres i Bjuv, som ligger på fabriksområdet, varslats om uppsägning. Ceres torkar, blandar och packar torra livsmedel.