Kronpåslag är en viktig seger för Livs


Livs har sagt ja till ett treårigt avtal med en låglönesatsning som innebär att löneökningarna anges i kronor och inte i procent. I uppgörelsen ingår även ett nytt system för deltidspension samt utbyggd föräldralön
.
Det var långa och tuffa förhandlingar innan parterna inom industrin, däribland Livs, kunde kom överens om nya avtal. Flera bud förkastades med hänvisning till att lönenivån var för låg. Avtalen hann löpa ut och ett avtalslöst tillstånd rådde vilket ökade pressen på parterna.

Treårigt avtal
Det Livs nu sagt ja till är ett treårigt avtal som gäller alla de cirka 30 000 som jobbar under Livsmedelsavtalet. De får nu 1 608 kronor mer i månaden på tre år (500 kronor första året, 510 kronor andra året och 598 kronor tredje året).
• På vilket sätt är det en låglönesatsning?
– Kronpåslag gynnar alltid låg­avlönade, procentpåslag gynnar alltid högavlönade, så enkelt är det, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande och avtals­ansvarige.
• Förutom nivån var kronpåslag en riktig stötesten i årets avtalsrörelse, eller hur?
– Ja, vi hade kört fast ordentligt. Det här är något som arbetsgivarna absolut inte vill ha.
En stor förändring är att parterna kommit överens om att frångå generella utlägg av potten. Istället återgår man till den modell som gällde innan 2010 års avtalsrörelse. Det innebär att alla pengar läggs i en pott som man lokalt har att förhandla om. Individgarantin är satt till 50 procent av potten, vilket motsvarar 804 kronor i löneökning per månad på tre år.
Gerald Lindberg förklarar att anledningen till detta är att man kommit överens om en modell som ger Livs insyn i löneuppgifterna för alla anställda, även de oorganiserades.
– Det är en stor framgång att vi kommit överens om en modell för detta. Vi kommer också att få tillgång till alla anställningsavtal för nyanställda.
• Om de lokala parterna ska fördela hela potten behövs det inte då fungerande lönesystem?
– Jo, det är viktigt. Det är något som vi kommer att prioritera. Det finns också en motion om detta till kongressen.
Något som han själv gärna vill lyfta fram är avtalets jämställdhetsprofil och att förbundet uppfyllt alla de krav som man kommit överens om i LO-samordningen. Förutom kronpåslaget, som alltid gynnar kvinnor, så innehåller avtalet en uppgörelse om föräldralöneutfyllnad.
– Vi har haft fem månader föräldralöneutfyllnad inskrivet i avtalet. Nu blir det sex månader i en försäkringslösning. Det här kommer alla till del då det är en uppgörelse som omfattar alla LO-förbund, berättar han.

Ny deltidspension
Han är också stolt över att facken inom industrin lyckats förhandla fram ett nytt system för deltidspension och en avsättning på 0,5 procent.
– Det är en innovation på arbetsmarknaden som säkert kommer att efterföljas av andra förbund.
Han konstaterar samtidigt att det kan vara lite svårt att kommunicera detta utåt då det inte ger så mycket idag.
– Samtidigt vet vi att det är många som vill trappa ner som inte har möjlighet eller som inte får det. Det system som vi nu kommit överens om ger möjlighet att trappa ner från 60 års ålder. Tanken är också att vi ska bygga ut systemet till cirka 2-3 procent.

Gjort eftergifter
Helt klart är att Livs fått igenom flera av sina krav men förbundet har också gjort eftergifter, kanske framför allt när det gäller de ändrade skrivningarna i avtalet om visstidsanställning. Enligt den nya skrivningen är det 18 månader under en treårs­period som gäller istället för 12 månader under en livstid.
– Ja, man kan kanske tycka att detta är en försämring. Samtidigt har vi kommit överens om en partsavsikt att det inte får förekomma missbruk av visstids­anställningar. Vad som avses med missbruk framkommer av en förhandlingsöverenskommelse som vi parter gjort.