Polarbröd återinvigt – men få får jobbet tillbaka

Nr 6/2022

Den 10 maj invigdes Polarbröds återuppbyggda bageri i Älvsbyn av kronprinsessan Victoria. Runt 50 personer har återanställts på nya tjänster i bageriet. För resten av de 131 anställda som blev uppsagda finns i nuläget inga jobb att komma tillbaka till.
Kronprinsessan och prins Daniel visades runt i bageriet av Polarbröds vd Karin Bodin, som redan innan brandröken hade lagt sig den 23 augusti 2020 bestämt sig och deklarerade att fabriken skulle byggas upp igen.
Det nya bageriet är byggt på samma plats, en industribyggnad på 9 500 kvadratmeter. En produktionslinje har dragits igång och tillverkningen sker nu med hög grad av automation, som inte på långa vägar kräver en lika stor personalstyrka som tidigare.
– Packningen är ett exempel. Tidigare arbetade ganska många anställda med att packa bröd, i dag sker allt med hjälp av maskiner, säger Stefan Hortlund, Livs klubbordförande i Älvsbyn.
För honom blev tiden efter branden en tuff period.
– Ibland tror jag att jag inte riktigt har återhämtat mig än. Jag lever med någon slags märklig stress som ligger kvar på nåt sätt.
Stefan Hortlund och resten av klubbstyrelsen beslöt sig för att stanna kvar och fortsätta jobba – 131 peresoner hade sagts upp och 92 procent av dem var medlemmar i Livs.
– När Karin Bodin sa att det skulle byggas upp igen så kände man att hon faktiskt menade det. Det hade varit enkelt att strunta i det, och kanske bygga nån annanstans. Men ledningen var hela tiden med i processen under 2020 och 2021. Det var väldigt många förhandlingar och mycket praktiskt som skulle redas ut.
– Man var i en slags chock. Jag är glad att klubbstyrelsen stannade kvar och att vi hade lokalombudsmannen David Björklund som mer eller mindre flyttade till Älvsbyn och hjälpte oss under den värsta perioden, säger Stefan Hortlund.
Jobben kunde räddas främst åt dem med lång anställningstid, och ett antal som hoppade på en utbildning på 39 veckor som arbetsförmedlingen ordnade.
Även 17 anställda fick jobb på Polarbröds bageri i Bredbyn och veckopendlade från Älvsbyn.
– Vi fick också hjälp av trygghetsfonden TSL för att slussa människor vidare till ny sysselsättning. Det har gjort att ett antal personer har fått utbildning och jobb, säger Stefan Hortlund.
Han själv, som är inne på sitt 43:e år som anställd, fick tillsammans med wlvaarbetskamrater arbete på Polarbröds smörgåstillverkning, som byggdes upp i en industrilokal i Älvsbyn.
– Jag känner ju alla som blev uppsagda. Och när jag själv fick en anställning och många arbetskamrater är besvikna så får man naturligtvis dåligt samvete. Samtidigt kan inte facket styra det.
Efter branden i bageriet i Älvsbyn har Livsmedelsarbetareförbundet förlorat närmare 90 medlemmar.
Stefan Hortlund säger att han som facklig och skyddsombud har lätt att förstå att automatisering tar bort de tråkiga, arbetsamma och repetitiva jobben.
– Vad man än tycker om det så är det ju så att de som jobbar kommer att orka jobba fler år. Sen kan man ibland tycka att vi kanske borde vara några till, men då hamnar man på företagsekonomi och där vill man ju alltid klara sig på en mindre personalstyrka, säger han.