Stora skillnader i friskvårdsbidrag

Nr 2/2020

Ett av Livs avtalskrav är att alla anställda ska ha möjlighet till ett årligt friskvårdsbidrag. När Mål & Medel ringer runt till åtta slumpvis utvalda arbetsplatser, både stora och små, visar det sig att alla utom en har ett friskvårdsbidrag.
Det är på Kalasmat i Luleå som det inte finns något. Livs arbetsplatsombud Suphanut Wattanapuripong säger att han gärna skulle vilja se en ändring på det, eftersom han själv håller på med styrketräning och köper gymkort.
– Men det gäller mig personligen. Det är många på jobbet som inte tränar och kanske inte har någon nytta av det.
Storleken på friskvårdsbidraget varierar från 1 300 till 5 900 kronor per år.

Den arbetsplats som har det högsta bidraget är Örneborgs Delikatesser i Göteborg. Där är det på 5 900 kronor per år.
– Jag har varit sjuk därför har jag inte utnyttjat det själv, säger Livs arbetsplatsombud Tone Klingzell.
Men i år ska hon köpa ett gymkort. De kan också få massage som kostar 50 kronor för 30 minuter en gång i månaden.

Catharina Rutemark, arbetsplatsombud på Kåge Tunnbröd, en mil norr om Skellefteå tycker att bidraget är viktigt, eftersom arbetet innebär en så hård belastning på kroppen. På hennes arbetsplats är det på 1 500 kronor.
– Självfallet skulle jag vilja att det var högre. Ett gymkort kostar ju mer och annan typ av friskvård som till exempel massage är dyrt.

Samma storlek på bidraget har Finax Bröd i Sölvesborg. Rebecka Persson, arbetsplatsombud, förklarar hur det fungerar. Mot uppvisande av kvitto betalar företaget halva summan på nästkommande lön.
– Tidigare fick man tillbaka hela summan på nästkommande lön. Det var nästan lite bättre då inte alla utnyttjar bidraget. På så vis kommer man snabbare upp till 1 500 kronor. Jag är väldigt nöjd med att vi kan välja själva. Jag utnyttjar det till att spela paddel som är ett mellanting mellan tennis och squash. Det är högt tempo och väldigt roligt.

Raija Helin, arbetsplatsombud på snusfabriken Winnington i Hökerum, utnyttjar friskvårdsbidraget, som är på 3 000 kronor, till massage.
– Det är väldigt skönt efter ett långt arbetspass på 12-timmar. Jag tror att många använder det till årskort på gym, vilket gynnar företaget eftersom medarbetarna är aktiva och tar hand om sig själva.
Gabriela Galic, före detta arbetsplatsombud på Lyckeby Culinar i Fjälkinge, tycker att avtalskravet är bra.
– Att höja storleken på bidraget vore heller inte fel, eftersom det inte täcker kostnaden för gymkort. Många utnyttjar det hos oss. Säkert över 80 procent. Jag går själv på gym och får massage på jobbet var sjunde vecka för 100 kronor.

Cecilia Jonstedt, arbetsplatsombud på Dals Konfektyr i Bengtsfors, säger att de får 2 400 kronor om året.
– Det är viktigt att det finns och jag utnyttjar det själv till att få massage och har också köpt gymkort. Det kan naturligtvis alltid bli högre, men vi är väldigt nöjda.