”Steg i rätt riktning men för tidigt att avblåsa kampanjen”

Livs kampanj på nätet mot att Scan bytt ut fast an­ställda mot inhyrda håller på att ge resultat. Vid slak­terierna i Linköping, Skara och Kristianstad återanställer företaget nu styckare och slaktare som står på förturslistorna och ny utbildning drar igång.
Till semestrarna vecka 26 kommer elva personer med styckningskompetens att återanställas i Kristianstad. Det finns också en utbildningsplan som ska leda till att man successivt växlar in egen personal istället för inhyrda.
– Det går i rätt riktning, säger Patric Nelson, klubbordförande i Kristianstad.
Förhandlingar mellan Scan och Livs för att lösa problemet med hur företaget använder bemanningsföretag pågår på både central och lokal nivå. Det går inte att lösa i en handvändning, eftersom slakt och styckning kräver utbildning och speciell kompetens.

Plan för utbildning
I Linköping är det 8-9 styckare och slaktare som återanställs.
– Det finns en plan för utbildning av egen personal. Det tycker vi är bra, men det gäller att också förverkliga det och skapa utrymme för utbildningen i produktionslokalerna, säger Mattias Axelsson, klubb­ordförande i Linköping.
I Skara finns utbildning i arbetsförmedlingens regi. Där går två personer. Men någon utbildning i företagets egen regi har ännu inte kommit igång.
– Vi tycker att tempot är dåligt. Det är klart att 4-5 personer som varit anställda på Scan och står på återanställningslistan ska få gå internutbildningen, säger Mikael Ringqvist, klubb­ordförande i Skara.
Han har förhoppningen att det ska bli permanenta jobb för alla tio som står på förturslistan.

Steg i rätt riktning
De tre klubbordförandena tycker att företaget tagit steg i rätt riktning men det är fortfarande för tidigt att blåsa av kampanjen.
Scans kommunikationsdirektör Sara Hoff tycker att dialogen med Livs fungerar bra.
– Vi ska lösa den här frågan så att vi kan ha vår verksamhet kvar i Sverige. Vi har hittat en samsyn som gör att vi kan återanställa personal. Vi har hela tiden sagt att grundbemanningen ska utgöras av egen personal.
• Hur går det med Arbetsmiljöverkets krav på riskbedömning, rotation, knivtid och pauser för de inhyrda?
– Det håller vi också på att åtgärda, säger hon.