55 anställda berörs när nattskiftet på styckningen i Kristianstad läggs ner

Scan i Kristianstad varslar – återigen – anställda om uppsägning. Denna gång planerar företaget att lägga ner nattskiftet på styck­ning­en, och 55 personer berörs av neddragningen.
– Folk är luttrade. Man känner ingen tillförsikt inför framtiden och orkar inte bry sig längre, konstaterar hu­­­vudskyddsombudet Peter Ekström.

Färre och färre lantbrukare hål­ler grisar och levererar till slakt. Importerat fläsk tar över och det påverkar na­turligtvis också Scan i Kristianstad och på andra ställen.
– I våras var det 25 tjänster här som försvann, just nu förhandlar vi om ytterligare 26, och så kommer då det nya varslet om 55, säger Peter Ekström. Och det är fast anställda man nu varslar, de inhyrda vill man ha kvar.

Gammalt dilemma
Det är det gamla dilemmat, det vi bråkar om, tillägger han. Facket anser att de egna anställda ska värnas, företaget vill behålla de inhyrda.
– De är effektivare och skickligare heter det.
• Det låter som man inte är tillräckligt noggrann eller skicklig då man nyanställer?
– Nja, snarare är det så att företaget misslyckats med, eller struntat i, internutbildningen, svarar Peter Ekström.
De inhyrda är ungefär 70 till antalet, och utgör i dag cirka 10 procent av personalstyrkan på anläggningen i Kristianstad.
– Det låter kanske inte så mycket, men nästan alla är i styckningen vilket betyder att var tredje där är inhyrd.
– De inhyrda utnyttjas och vågar inte säga ifrån. Arbetsförhållandena dumpas. Villkoren för den fast anställda personalen har försämrats.

Sparpaket på 100 miljoner
Importen och prispressen drabbar inte bara anläggningen i Kristianstad. Koncernen har flaggat för ett sparpaket på nästan 100 miljoner kronor om året. Produktion kommer att flyttas mellan fabrikerna; slakt, styckning och tillverkning ska, som det heter, samordnas och effektiviseras. Förändringarna ska vara genomförda före slutet av nästa år.
– Arbetsgivaren spelar ut anläggning mot anläggning, nu är det Skara och Kristianstad, säger Peter Ekström. Men oavsett var det skärs ned så är det ju jobb som försvinner och anställda som drabbas.

Betalar inte avgifter
Sedan samtalet med Peter Ekström har det kommit fram uppgifter om att ett av de tre bemanningsföretag Scan anlitar, irländska Cooley Food Consultants Ltd, inte betalat några arbetsgivaravgifter för åren 2010 och 2011. Enligt Kristianstads­bladet har Skatteverket därför beslutat att bolaget ska betala 2,8 miljoner kronor i efterhand, plus skattetillägg på närmare 570 000 kronor.
– Inte alls snyggt, verkligen inte, säger Patric Nelson som är Livs klubbordförande på Scan i Kristianstad.
Ska man tvunget använda sig av bemanningsföretag ska det vara seriösa företag som gör rätt för sig.
– Det värsta är att Scan tänker sig att fortsätta använda detta företag. Illa när ett stort företag som Scan tänker på det viset, säger han.
Han är starkt kritisk till användningen av bemanningsföretag över huvud taget.
– Deras anställda är ju precis som vi; de är bröder, fäder och vänner, men arbetar under förhållanden som den egna personalen inte gör. Helt annat tempo och mindre rotation, och man frågar sig hur länge håller de och vad händer när de inte längre gör det?
– Det är hemskt hur människor utnyttjas.
Genom att använda inhyrd personal slipper man från rehabiliteringsansvar och annat, och man slipper betala för utbild­ning/kompetensutveckling konstaterar Patric Nelson. Och när personalstyrkan minskas är det i huvudsak egna anställda som varslas.

Vill stärka LAS
– Vi har haft inhyrd personal här i drygt tio år, och det visar ju att det finns behov av mer egen personal, inte mindre. Det sägs att de inhyrda behövs för att jämna ut toppar och dalar. Toppar kan jag möjligen förstå, men dalar? undrar Patric Nelson.
Lagen om anställningsskydd måste stärkas hävdar han.
– Som det nu är har vi svårt att komma åt detta, vi blir överkörda.
– Det stör mig mycket att man med lagen i ryggen kan skicka ut våra kamrater i arbetslösheten, och behålla inhyrda.