Bemanningsföretag krävs på mångmiljonbelopp

Nyligen avslöjades att irländ­­ska bemannings­före­taget Cooley Food Con­sult­ants inte betalat arbets­givaravgifter i Sverige. Men irländarna är inte de enda som hyr ut styckare och slaktare och ”slirar” på skattereglerna, och de är långtifrån värst.
Två svenska bemanningsföretag – Arbetstjänst i Skara AB och Teambutchers Sweden AB – har undanhållit löner på närmare 30 miljoner kronor, och krävs nu på 9,4 miljoner i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.
Skatteverket har en tid genomfört revisioner av företag som använder eller hyr ut utländsk arbetskraft. Bland annat har åkerier och företag i köttbranschen granskats. Revisionerna har lett till en rad omprövningsbeslut mot företag som hyr ut slaktare och styckare.
Flera bemanningsföretag har haft som ”affärsidé” att redovisa de uthyrda som uppdragstagare, alltså egenföretagare, som själva ska betala skatter och avgifter.
Skatteverket hävdar där­emot att de uthyrda arbetat under sådana villkor att de ska betraktas som anställda och har därför krävt bemanningsföretagen på flera miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.
Andra bemanningsföretag har hyrt ut personal som saknat så kallade E101/A1-intyg som visar att de tillhör hemlandets socialförsäkring. De har heller inte haft F-skattsedel. Därför ska arbetsgivaravgifter betalas i Sverige.
Mål & Medel har granskat fem företag som hyrt ut slaktare och styckare till bland annat Scan, Dalsjöfors Kött, KLS Ugglarps, Team Ugglarps och Hälsinge Lant­kök.
De granskade bemanningsföretagen har tillsammans betalat ut ersättningar på över 48,5 miljoner kronor, ersättningar som enligt Skatteverket ska betraktas som lön som de ska betala arbetsgivaravgifter för.
De undanhållna, ej redovisade, lönerna har lett till krav på drygt 13 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och knappt 1,7 miljoner i skattetillägg.
Totalt krävs bolagen på närmare 15,5 miljoner kronor.
De reviderade bolagen har alla varit kritiska mot Skatteverkets beräkningar och bedömningar, och verkets beslut lär i de flesta fall komma att överklagas.