Samma dag som Mål & Medel besöker Korvbrödsbagarn i Örebro kommer LO:s larmrapporter. Livsmedelsarbetarnas verkliga pensionsålder är i medeltal 63,7 år och trots arbete under ett helt yrkesliv ger det en pension under EU:s fattigdomsgräns.

Framtiden ser inte lika ljus ut för en arbetare på Korvbrödsbagarn som för en tjänsteman och det spelar ingen roll om man har arbetat där i ett helt yrkesliv. Pensionssystemet är felkonstruerat, det är underfinansierat, och det håller på att drabba hela LO-kollektivet.
– Det enda sättet vi skulle orka jobba längre tror jag är om vi fick kortare arbetstid, säger Magnus Fredriksson, ordförande i Livsklubben.
Han ser 6-timmars arbetsdag som det mest realistiska. På Korvbrödsbagarn skulle det innebära en övergång till femskift. Det skulle med stor sannolikhet innebära att kostnaden för sjukskrivningarna minskade och att fler skulle orka vara kvar längre i arbetslivet.
– Vi har tvåskift idag och därmed en veckoarbetstid på 38 timmar. På fredagar jobbar vi sex timmar och jag tycker att det är stor skillnad att komma hem efter en kort arbetsdag. Man känner sig lättare, piggare.

Han har krafter kvar att ägna sig åt meningsfulla saker på fritiden som barnen och huset. Efter en vanlig arbetsdag på åtta timmar är det svårt.
Så prio ett för Magnus Fredriksson är inte högre lön, utan att dela på jobben.
I Livsmedelsavtalets Bilaga C finns redan början på en sådan färdväg. Även om det inte rakt av är den lösning som Magnus Fredriksson förespråkar, så finns rätten att ansöka om deltidspension från och med den månad man fyller 60 år.
2013 infördes en deltidspensionsförsäkring. Från och med 2014 avsattes 0,2 procent av den anställdes löneunderlag och 2015 ytterligare 0,3 procent. I avtalsrörelsen 2016 är ytterligare avsättning ett krav.

• Ska Livs tillsammans med de andra industrifacken fortsätta på den vägen och bygga ut en deltidspensionsförsäkring?
– Jag tror att det är bra på sikt. Våra arbeten är så betungande att vi inte kan jobba till 65 år, ännu mindre till 67 år.
Många av de äldre måste få jobba i ett lugnare tempo och gå ner på deltid, annars kan de inte stanna kvar i produktion.

På Korvbrödsbagarn finns inga ungdomar med fast anställning. De unga har blivit timanställda. Så är det efter att APK-bageriet stängdes 2014 och en serie rationaliseringar med bland annat robotar genomfördes. Medelåldern bland de fast anställda kollektivarna är 46 år och den kortaste anställningstiden 17 år.
Daniel Kellén, 39 år, representerar ungdomen. Det finns bara en fast anställd som är yngre än han.
– Jag funderar över pension, det är klart att man gör. Jag tittar i pensionsmyndighetens orangea kuvert. Men inte mer än så.
Att låta en del av löneökningen gå till en deltidspensionsförsäkring leder inte till att han tar några glädjeskutt.
– Det är så lite pengar det är frågan om. Inte ens en procent av lönen. Det räcker inte långt. Jag tycker att det vore bättre att bygga ut avtalets arbetstidskonto. Då får jag själv välja hur jag tar ut det: ledighet, pengar eller pension.

• Hur har du gjort?
– Jag har tagit ut det i betald tid. Det blir ofta kring jul och nyår, förlänga helgerna. Jag har barn i skolåldern, två stycken, 9 och 12 år, och då kan det vara roligt att göra något på sportlovet.

•Du väljer inte pension?
– Nej, inte nu, men det är möjligt att jag gör det när barnen blir större.

Problemet med arbetstidskontot är att arbetsgivarna inte vill fortsätta utbyggnaden av det. Deltidspension har de en mer positiv syn på.
Kellie Bernal, 44 år, säger att hon öppnar det orangea kuvertet när det dimper ner
i brevlådan, men hon vill inte tänka på vad det innebär.
– Jag lever för nuet. Jag känner så. Jag kan inte lägga undan pengar. Jag måste leva.

• Hur mycket kommer du att få?
– Det vet jag inte, men jag tror inte att jag kommer att orka jobba till 67 år, inte en chans på linje 4. Det är för tungt även om det finns robotar och jag har lärt mig dem.
Problemet är att det har försvunnit så mycket folk. Och det händer hela tiden något som gör att de måste gripa in och jobba för hand. De måste packa brödet. Linjen får inte stå still.
– Men det är inte bara kroppen. Man måste vara som en hök, hålla uppsikt hela tiden. Det är en stökig produktion och det tar på en också psykiskt, man blir jättetrött.
Hon var sjukskriven förra året. Det blev för mycket innan robotarna kom igång. Hon hade inflammationer och åt värktabletter, antiinflammatoriskt, tränade med gummiband, sov på en vetekudde (som skulle mjuka upp och hela värkande muskler).

• Vad tycker du om en avsättning från lönesumman till deltidspension som kan tas ut när man fyllt 60 år?
– Jag tror att det är bra, då ser man inte pengarna. Jag tror att många inte skulle märka det på samma sätt. Nu går alla pengarna till hyra och mat. Jag har två barn, tvillingar som är 16 år, och sonen tränar. Det blir otroligt dyrt med all hälsosam mat.
Hon har jobbat sedan 1994, alltså i 21 år. Det känns i kroppen. Hon tyckte inte att det var så tungt i början, men nu känns det verkligen.
– Jag skulle gärna ta ut ledighet på fredag, så att jag fick en långhelg att ta igen mig på.

Ulf-Åke Ödling, 47 år, funderar inte så jättemycket över pensionen. När det orangea kuvertet kommer så konstaterar han att det ser ut som att han kommer att behöva jobba länge, 17 år till, för att bli 65 år och gå i pension. Han har redan jobbat i 29,5 år på fabriken.
– Det känns i kroppen, helt klart, även om vi har rotation, det är framförallt axlarna som tar stryk.
Han har alltid valt att ta ut betald ledig tid på arbetstidskontot och deltidspension tror han inte kommer att bli aktuellt för honom. Det är allt för lite pengar som avsätts.
– Men jag tycker att det är bra att man börjar göra något åt det här. För mig är det okej, även om jag inte själv kommer att hinna med att få ut så mycket av det, men vi måste börja någon stans.

• Vad gör du på den ledighet som du väljer att ta ut?
– Jag åker till Grekland, har köpt ett hus där på en ö, det är norra Grekland. Jag var där i mitten av september. Vi kom till ön 2008. Det är genom en evangelisk kyrka som jag är aktiv i.

• Så det är där du vill bo en del av året när du blir pensionär?
– Ja, absolut, det har jag tänkt mig.