På Grangärde musteri har verksamheten gått för fullt hela våren, trots coronapandemin. För produktionspersonalen är de största omställningarna delade lunchrum, inställda studiebesök och att man spritar händer och arbetsytor oftare.

Innanför fönstret håller Piotr Plichta på att pressa jordgubbar till must. Vi står i gårdsbutiken och tittar in i produktionen, där inga andra än personalen får vistas på grund av smittskyddsskäl. Vanligtvis brukar musteriet ta emot studiebesök, men nu råder totalt besöksförbud.
Piotr är en av åtta anställda i produktionen, som tillverkar sylt, saft, marmelad, gelé, cider och glögg av flera olika bär. Produkterna säljs under varumärket Tillmans. I fikapausen kommer han ut och hälsar.
– Den största förändringen för mig just nu är att jag inte får åka till Polen, säger Piotr, och berättar att han har ett hus utanför Krakow och ett här i Grangärde.
– Jag brukar resa tre gånger per år men nu är det bäst att jag stannar här. Även om jag skulle kunna åka över i praktiken så väntar två veckors karantän när jag kommer till Polen.
Piotr har varit i bärbranschen länge. Redan 1989 började han åka över till Sverige för att plocka bär. Det var också så han kom till Grangärde, som bärplockare, ett tiotal år senare.
– Jag plockade bär i flera år här innan jag började i produktionen. Här jobbar jag med pressning på saftlinjen.

På frågan om det är bättre att jobba i produktionen än som plockare skrattar Piotr till.
– Ja, det är klart att det är ett mycket bättre jobb. Men jag var yngre när jag plockade jordgubbar och jag tyckte att det var ett bra arbete på den tiden. Vi plockade fem timmar på morgonen, sedan kunde vi vila och jobba ett par timmar på eftermiddagen.
Nuförtiden vill inte polska ungdomar plocka bär, berättar han.
– Det kommer många bärplockare från Ukraina till Polen nu. Precis som till Sverige.

Tack vare att musteriet säljer till dagligvaruhandeln och i den egna gårdsbutiken har de ännu inte märkt av något större tapp försäljningsmässigt. Andreas Tillman, som är bror med ägaren Tomas Tillman, ansvarar för tapplinjen. Han berättar att den största omställningen är beteendeförändringar.
– Man får tänka sig för rent allmänt. Inte ta folk i hand och hålla social distans.
Personalen har inte börjat använda handskar eller annan skyddsutrustning.
– Vi tycker att det ger en falsk trygghet. Det är lätt hänt att man glömmer av sig och kliar sig i huvudet eller i ögonen, då spelar det ju ingen roll om man har handskar eller inte. I stället är vi noga med att sprita händerna och arbetsytorna. Alla anställda har fått varsitt område som de ansvarar för att sprita, säger Andreas Tillman.
Förutom produktionspersonalen arbetar tre personer i gårdsbutiken. Nu har de delat upp sig på två lunchrum i stället för ett.
– Tidigare lunchade alla tillsammans, men nu går vi omlott och äter tre personer åt gången. Det är klart att det blir lite tråkigare socialt, men samtidigt är det ju under en begränsad tid. Vi får göra det bästa av det, säger Andreas Tillman.

Runt knuten står flera hektar med svart-vinbärsbuskar och lite längre bort breder jordgubbsåkrarna ut sig. Företaget är i princip självförsörjande på vinbär, men jordgubbar köper de in, till största del från odlare i närheten. Här är jordgubbsstarten mycket senare än i Skåne.
– Vi säljer jordgubbar i gårdsbutiken och använder i produktionen, så vi har inte behov av att komma igång tidigt och sälja på parti. Och så odlar vi äldre sorter som är av typen att man helst ska äta upp dem innan kvällen, då är de jättegoda och söta. De jordgubbar man köper i låda i butiken är odlade för att hålla flera dagar och då blir smaken en annan, förklarar Andreas Tillman.
Nu gäller det att vädret inte är alltför ombytligt, så att jordgubbarna kan mogna i lagom takt. Den varma sommaren 2018 mognade de för snabbt och andra år har de kommit igång för tidigt.
– Risken när vi har varma vårveckor som i år är att växtligheten drar igång, och sedan blir det minusgrader. Men det ser ut att gå bra så här långt, säger Andreas Tillman.
Vattnet till odlingarna pumpas från Bysjön, som ligger strax nedanför åkrarna. Bakom gårdsbutiken och saftpressen där
Piotr jobbar, finns två nybyggda produktionslokaler. Det senaste året har ägaren Tomas Tillman investerat en årsomsättning på att bygga ut hela produktionen.
– Vi har god överkapacitet just nu och kommer inte att behöva nyanställa personal. I och med att vi har automatiserat hela linjen kommer arbetet att bli lättare, säger han.
Brodern Andreas fyller i:
– Ibland är det faktiskt mindre jobb med att producera mer. Nu när vi till exempel har en automatisk blandare kan man gå och äta frukost medan den jobbar, i stället för att stå och blanda. Var och en kan fokusera mer på sin del.

Och de nya, större  lokalerna är förstås en fördel nu under pandemin när alla måste hålla avstånd. Hittills har ingen i personalen varit sjuk.
– Jag tror på beteenden framför skyddsutrustning. Vi diskuterar mycket vad som är bra och inte och påminner ständigt om att tänka på hygienen och att tvätta och sprita händerna, säger Tomas Tillman och citerar stadsepidemiologen Anders Tegnell.
– Handsprit, handsprit, handsprit. Det mantrat har vi klarat oss bra med så här långt. Peppar peppar.
Karin Jansson