Trensums i Tingsryd växer och nyanställer. Företaget har ny ägare och i samma veva ersätts nu juicerna med växtbaserade drycker. Vemodigt tycker många som jobbat här länge medan andra väljer att se framåt.

Maskinerna för juicetillverkning har nyligen tagits bort. Det enda som påminner om Trensums mångåriga tillverkning av juicer och de tidigare ägarna är de gröna och gula väggarna, färgerna i den gamla logotypen. I sommar ska en ny produktionslinje för havredrycker vara på plats i de lokaler som tömts.
– Det är fullt ös nu, säger klubbens ordförande Alexandra Saxlund, när hon visar runt.
Trensums Food AB i Tingsryd har köpts upp av Fazer. Ägarbytet, som blev aktuellt förra året, blev en utdragen process.
– Det blir så klart en omställning med ny ägare. Under hösten låg försäljningen av företaget över allting. Det var svårt att planera för framtiden när vi inte visste hur framtiden skulle bli, fortsätter Alexandra.
En bra sak är att den nya ägaren uteslutande arbetar med livsmedel, anser hon. Företaget får nu ett nytt varumärke, Fazer. Trensums har under många år enbart legoproducerat för andra varumärken.
På Trensums jobbar omkring 125–130 kollektivanställda, varav drygt hälften är medlemmar i Livs.
– Vi kör sju dagar i veckan, treskift och två helgskift, säger huvudskyddsombudet Johnny Lindkvist, och påpekar att de flesta fått sina önskemål om arbetstider tillgodosedda.
Alexandra och Johnny ingår i styrelsen tillsammans med vice ordförande Annicka Nyberg, skyddsombudet Lola Nilsson och ledamoten Anders Fernlund som varit ordförande tidigare.
– Vi har växt ganska mycket de senaste åren. Mycket nytt folk har kommit in. Vissa har stannat och andra har slutat så personalomsättningen är ganska hög, berättar Alexandra.
Efter sommaren ska en fjärde linje för havredrycker stå klar. Efterfrågan på växtbaserade drycker ökar och därför ska produktionen skruvas upp. Några av de tolv bemanningsanställda kan få fasta anställningar, men det kommer inte att räcka.
– Det behövs cirka 20 nya, vilket nog kan bli svårt att hitta. Det är dyrt att ta sig hit med dagens drivmedelspriser, säger Alexandra.

Många som jobbar på Trensums bor på orter fyra-fem mil bort, till exempel Karlshamn, Ronneby och Växjö. Det blir många mil per år. Att pendla till ett skiftjobb i Tingsryd förutsätter tillgång till bil, men de höga drivmedelspriserna äter upp en stor del av lönen.

Truckföraren Elin Erlandsson pendlar till jobbet från Karlshamn, fyra mil enkel resa.
– Jag har varit här i tre och ett halvt år nu, och trivs bra med att köra truck och med arbetskamraterna, berättar hon.
Pendlingen tar tid och kostar pengar, men att flytta till Tingsryd är inget alternativ för henne.
– Det händer mer i Karlshamn, säger Elin med ett skratt.
Tidigare har hon trivits bra med treskift men det har börjat slita på senare tid.
– Det är bara en helg mellan skiften. Under nattveckan sover jag dåligt, vaknar konstant. Jag vill hellre jobba dagtid, får se om det går att ändra, fortsätter hon och hoppar in i trucken på nytt.

Marie ”Misan” Hansson började på Trensums 1995 och tillhör dem som tycker att det känns konstigt att produktionen av ju-
icer lagts ner.
– Företaget blir större och större. Innan kunde man bara gå in till vd:n, säger hon och berättar att hon tycker att den goda stämningen bland arbetskamraterna är det bästa med jobbet.
Hon gillar också att se till att de högteknologiska tetra-maskinerna går som de ska.
– Eftermiddagarna är lugnast, då är det minst folk. När cheferna gått hem halv fem blir det lugnt och skönt. Men man måste ta lite förmiddagar också för att få det sociala.
Misan, som tidigare var klubbordförande, har skrivit flera texter till Tankar i arbetet i Mål & Medel, och säger att det var kul när folk hörde av sig och gillade det hon skrev. Under vinjetten Personligt i tidningen har hon också berättat för läsarna om sitt intresse för pelargoner.

Tillbaka till Alexandra och Johnny i klubbstyrelsen, som uppskattar att företaget satsar på hållbarhet. Ljud ska dämpas, processerna ska vara så slutna och säkra som möjligt, spillprodukter återvinnas och kemikalier tas om hand, berättar de.
Johnny tycker att arbetet med att förbättra arbetsmiljön fungerar bra.
– På skyddsronderna brukar jag ta med mig en arbetare från avdelningen. Arbetskamraterna är bra och det finns alltid något nytt att lära sig. Någon kan ha en idé om hur man skulle kunna jobba fram en lösning på ett svårt moment, säger han.
Hjälpmedel för att undvika lyft finns, men det händer ändå att tunga dunkar och 25-kilos säckar lyfts med handkraft. Kläm- och skärskador förekommer.

Pandemin har försvårat det fackliga arbetet. Vid fyra tillfällen har styrelsen varit tvungen att ställa in medlemsmöten.
– De som inte är medlemmar brukar säga att det är för dyrt, men de är inte insatta. Då får man försöka förklara vad pengarna går till, säger Johnny.
Det är inte ovanligt att unga personer som börjar på Trensums inte har en aning om vad en fackförening är. Då kan det vara väl sent att övertyga dem om att bli medlemmar, anser Alexandra och Johnny.
– De unga har inte det med sig. Vi måste börja redan i skolorna. LO bör gå ut i skolorna och informera, säger Alexandra.

Fakta: Trensums

Trensums Food AB startades 1948.
Startade som ett bryggeri och musteri. Under en lång period legotillverkade företaget många typer av flytande livsmedel. Det handlade bland annat om juicer, såser, havredrycker och sylter.
Idag producerar Trensums mest havredrycker.
Ligger i Tingsryd, i södra Sverige.
125-130 kollektivanställda arbetar på företaget i Tingsryd.
Trensums har köpts av det multinationella livsmedelsföretaget Fazer. Köpet blev klart i år och nu väntar en ökad satsning på havredrycker.