Nyttig hälsodryck har gjort Oatly till en framgångssaga
– men den fackliga aktiviteten behöver ryckas upp rejält

Havre är nyttigt och snällt mot magen. Det har näringsexperter kommit fram till. Annika Eng­ström och hennes arbetskamrat­er på företaget Oatly i Landskro­na är glada för havretrenden. Men de önskar att det vore bättre fart på det fackliga arbetet.
– Det är ett rörligt och bra jobb utan monotona rörelser, säger Annika Engström medan hon fyller på traven med kartonger.
Förpackningar med havredryck åker förbi i hög hastighet. Varje timme går runt 7000 liter havredryck genom processen. Annika tar smakprover på innehållet, testar förpackningarna, fyller på packmaskinen och ser till att allt flyter på som det ska.
Med snabba handgrepp plockar hon bort 18 förpackningar havredryck från bandet och ställer dem åt sidan. Därefter skruvar hon av korkarna, öppnar förseglingarna, skruvar tillbaka korkarna och vänder förpackningarna upp och ner. Inget läckage någonstans. Om det skulle droppa har något blivit fel, kanske i limningen mellan förpackningens plast och papper.

Provsmakar ofta
– Jag smakar av det som produceras många gånger per dag. Men jag är också med i ”sensoriken”, panelen som provsmakar, berättar Annika.
För någon vecka sedan provsmakade hon och de andra i panelen den så kallade havregurten (havreyoghurt) med en ny exotisk smak.
Annika har just gått på halvtreskiftet tillsammans med Annika Wahlqvist. De jobbar tvåskift, en vecka dagtid och en vecka kväll, som förpackningsoperatörer på företaget Oatly i Landskrona. De byter arbetsuppgifter med varandra så att de jobbar en dag i förpackningsmaskinens ena ände och nästa dag i den andra.
På dagtid är två linjer igång och de kräver att tre personer är på plats. Under kvällsskiften kör två personer en linje.
Havre, både konventionellt odlat och Krav­odlat används, blandas med vatten och salt. Enzymer och smakämnen tillsätts. Dessförinnan har havren malts, separerats från restprodukter och värmebehandlats. Processen är helautomatisk. Till den ekologiska havredrycken används enbart Krav-havre, vatten och salt.
– Jobbet är ganska fritt och man har ett eget ansvar. Man sitter inte fast utan kan gå ifrån, säger Annika Wahlqvist som tycker att företaget gör mycket för de anställdas trivsel.

7700 paket på drygt en timme
Hon fyller på plastlock, lim och tejpremsor. De väldiga pappersrullarna räcker till 7700 paket vilket maskinen kör på en timme och sex minuter. När rullarna ska bytas hjälps de två arbetskamraterna åt.
– Det kan bli enformigt ibland när man ska sitta och vänta på att pappersrullen tar slut eller på nästa provtagning, säger hon.
Bland det värsta som kan hända är att papperet går av eller att en oljeslang går sönder så att steriliteten bryts. Då brukar stoppet bli långvarigt eftersom det krävs noggrann rengöring innan maskinen startas på nytt.
Bullret är det största problemet i arbets­miljön. Det ständiga dunkandet är tröttande. Etikettskrivarens pysande ljud ger toppar i bullernivån. Ändå har bullret dämpats betydligt sedan väggar och tak täcktes med ljuddämpande plattor för några år sedan. De sänkte ljudet till nuvarande 60-70 decibel vilket gör att hörselskydd inte krävs enligt lag.

Man går och står mycket
En annan miljöfråga är att jobbet kräver att man går och står under större delen av ett arbetspass. Det gör skor och golv viktiga. En annan sak är att man måste fika ensam på kvällsskiften.
På lagret är det oftast tystare än i packen.
– Jag lastar bilar, kör in grejer till processen och beställer varor, berättar truckföraren Erika Jonsson.
Hon gillar omväxlingen i jobbet även om det ibland kan kännas ensamt på kvällsskiftet.
För närvarande går det fackliga arbetet trögt på Oatly. Tidigare fanns en fackklubb men den upplöstes eftersom bara två ledamöter återstod när en kille slutade på företaget. Sedan dess förhandlar fackliga ombudet Annika Engström tillsammans med en ombudsman från Helsingborg.
– Folk märker att det funkar om bara några är med i facket, säger Annika Engström.
Livsarna på Oatly är irriterade över att de som inte är medlemmar åker snålskjuts på det som facket förhandlar fram. Lönepåslagen har varit lika stora för alla. Vad är det då för mening med att betala en hög fackavgift, resonerar en del.
– Företaget låter alla följa med. Det gör ingen skillnad att vara medlem, säger Slave Stojcevski, som är servicetekniker.
Samtidigt har företagsledningen deklarerat att den vill att det finns en fackklubb.
– Folk är missnöjda med sina löner, men många vill inte vara med i facket. Det skulle kännas lättare om fler stod bakom mig när jag förhandlar, säger Annika.
Försäljningsstaplarna för havredryck ser ut som en slalombacke. Försäljningen har ökat varje år. Några miljoner ton flytande havrelivsmedel såldes 2001, nu säljs 17 miljoner ton på ett år. Med introduktionen i dagligvaruhandeln i Sverige kom det stora genombrottet. Mycket exporteras till England och Finland, även där säljs produkterna i dagligvaruhandeln. I ett tjugotal andra länder säljs de i hälsokostbutiker. En annan framgång för företaget är samarbetet med hälsoministeriet i Kina i ett omfattande skolmjölksprogram.

Hälsosamt alternativ
Målgruppen för havredryck är först och främst människor som söker ett hälsosamt alternativ till mjölk och mejeriprodukter som yoghurt, smoothies och matlagningsgrädde.
Forskning har visat att havre innehåller lösliga så kallade betaglukanfibrer som sänker förhöjda kolesterolvärden.
Oatly växer så det knakar. I april 2013 blir ett eget lager färdigt intill fabriken i Lands­krona. Men förpackningen är en flaskhals. Försäljningen väntas fortsätta stiga och i så fall behöver företaget investera i ytterligare en förpackningsmaskin och anställa fler i produktionen.