Från Jordbro flödar mer än en miljon liter Coca-Cola, Fanta och Sprite ut varje dag. För skyddsombudet och klubbordföranden är det en utmaning att säkra upp arbetsmiljön.

Sveriges största Coca-Colaskylt sitter på taket till den stora, vita byggnaden på industriområdet i Jordbro i Haninge kommun, söder om Stockholm.  

Coca-Colafabriken står i stort sett aldrig stilla – på vardagar körs sex produktionslinjer under morgon-, kvälls- och nattskift. Under helgerna går en eller två linjer med ett dagskift och ett nattskift.

Vi möts i entrén av Ivan Baxter, klubb-ordförande sen tre år tillbaka och Yakup Ugur, huvudskyddsombud. 

Yakup Ugurs familj kommer från Kulu i Turkiet, en ort som ligger tio mil från Ankara. 

För Yakup Ugur och hans familj har fabriken i Jordbro fått stor betydelse – alla hans fyra bröder jobbar också på Coca-Cola
och bor i Jordbro eller i närområdet i Haninge. 

Yakup berättar att hans pappa, likt många andra från Kulu, flyttade till Sverige på 60-talet, fick jobb och började tjäna pengar. Så småningom kunde han hämta sin familj och de bosatte sig i Jordbro. Då var tre av pojkarna födda, Yakup och hans lillebror Yasin kom till i Sverige.

– Mamma ville väldigt gärna ha en dotter, men efter den femte pojken gav hon upp, säger Yakup och skrattar.

Yakup Ugur var den av bröderna som först blev först anställd, för 24 år sedan. 

– Och under åren har brorsorna ramlat in, en och en, säger Yakup.

Vi vill naturligtvis samla alla på en bild, men det visar sig vara omöjligt den här dagen. Yakup, Murat och Yasin är på plats, men Ahmet och Levent jobbar på ett annat skift.

Känslan av fabriken är att det är välstädat och organiserat med ett omfattande säkerhetstänk. 

Vi släpps av säkerhetsskäl inte in i själva produktionsdelen utan får se verksamheten genom glasväggar från en lång brygga några meter ovanför golvet – där maskiner med rader av flaskor och  burkar snurrar i hög hastighet.

På lagret hittar vi Yakup Ugurs bröder Mu-rat och Yasin. Lokalen är enorm, 38 000 kvadratmeter, vilket upptar mer än hälften av fabrikens totala yta där en stor del av personalen arbetar. På golvet snurrar en stor mängd truckar med blinkade varningslampor i vad som för en utomstående betraktare kan framstå som ett trafikkaos.

Men så är det förstås inte. Allt lastande är styrt av datasystem och hur truckarna ska köras bland de höga travarna av pallar med drycker är noggrant reglerat. 

– Min utmaning är att se till att vi har en så bra arbetsmiljö som möjligt. För att alla ska kunna komma hem från jobbet utan att ha råkat illa ut på nåt sätt. Och för det kan jag gå långt, säger Yakup Ugur bestämt. 

– Lagret är en del av fabriken där det finns risker för olyckor. Och man kan förlora tillståndet att köra truck om man inte följer reglerna, förklarar Ivan Baxter.

Sedan 2018 använder företaget ett system som heter IA, som tagits fram av AFA försäkring för rapportering av avvikelser och incidenter i arbetsmiljön. Systemet är enkelt och kan hanteras med hjälp av en app i telefonen där man tar bilder och rapporterar.

– Om det till exempel sker ett tillbud så tar jag en bild på platsen, skriver ner vad som hänt och gör en bedömning av riskerna för personalen och kan också rekommendera åtgärder. Sen går det in i systemet och hos ansvariga chefer och på det sättet hamnar ingenting mellan stolarna, förklarar Ivan Baxter.

Maria Axelsson, arbetsmiljöansvarig på Coca-Cola Sverige i Jordbro, är också nöjd med IA. 

– Vårt arbetsmiljöarbete fungerar väldigt bra och vi har stor nytta av det användarvänliga inrapporteringssystemet IA. I systemet hanterar vi händelserapportering, riskanalyser, förbättringsarbete och skyddsronder. Vi har ett stort engagemang i alla team med rapportering och en hög medvetenhet kring regler och rutiner, säger hon.

Coca-Cola Sverige har inte behövt använda någon korttidspermittering under pandemin, bortsett från ett fåtal fälttekniker som är ute och jobbar mot restauranger. 

Tack vare skyddsåtgärder har personalen också klarat sig från större utbrott av smitta.

Viktiga rutiner i produktionen och på lagret har varit krav på munskydd och ordentliga avstånd, inte bara på arbetsplatserna utan också i lunch- och fikarum. I entrén har man fram till nyligen haft ett system som scannade kroppstemperaturen när de anställda kommer till jobbet. 

Nya temporära områden att ta paus och fika på har ordnats i produktionslokaler och på lagret. 

– Om man har misstänkt smitta på något ställe så har de anställda skickats hem och testats, och arbetsplatsen har isolerats och desinficerats. Men framför allt har man sett till att personalen har fått bra information, vilket har hjälpt till att hålla smittan borta, säger Ivan Baxter.

Ivan Baxter och Yakup Ugur är eniga om att fackklubben har en god relation med företaget.

– Vi har en bra strategi för att ta tillvara medlemmarnas intressen – vi rör oss mycket ute i verksamheten för att fånga upp saker. Och vi är ute i god tid och ger företaget chansen att göra förändringar innan vi tar till några åtgärder, säger Yakup Ugur. 

Text: Niclas Carron • Foto: Rickard Kilström

Fakta • COCA-COLA SVERIGE

Coca-Cola Sverige har cirka 750 medarbetare och servar 39 000 företagskunder. 

Huvudkontor, produktion och lager i Jordbro öppnades 1997 och är på 62 000 kvadratmeter.

Är en av de största privata arbetsgivarna i Haninge kommun. 

Coca-Cola Sverige har cirka 750 medarbetare. 213 personer är kollektivanställda, varav 163 är medlemmar i Livs.  

Företaget har 17 varumärken, omsätter cirka 4 miljarder kronor och har en andel på 55 procent av läskmarknaden i Sverige.