På golvet, vid bandet, i fikarummet eller på telefon. Där ska Livs-medlemmarna föra de politiska samtalen. Fram till valdagen den 11 september siktar förbundet på att alla medlemmar ska ha fått möjlighet att prata politik – och att de går och röstar. 

Peter Janson är inte bara bryggeriarbetare på Carlsberg i Falkenberg. Han är skyddsombud på lagret och ledamot i Livs klubbstyrelse också. Just nu är han dessutom en av de som jobbar i princip heltid med att nå medlemmar för att prata politik på telefon. Hittills har han hunnit med att prata med ungefär 100 medlemmar och förtroendevalda. Och fler ska det bli.

– Vi samarbetar med LO-distriktet som har ett fackligt valcentrum här i Halland, där vi har diskuterat hur vi i förbunden kan hjälpa till i valrörelsen. Ett sätt är att ringa våra medlemmar, säger Peter. 

Att ringa runt till okända personer och prata politik är inte någon ny uppgift för honom. Det här är fjärde gången som han jobbar med ringkampanjer inför val. Tidigare har det handlat om både riksdags-, kyrko- och Europaparlamentsval. 

– Jag kan sitta var som helst och ringa. Ibland blir det hemma, ibland på ABF och ibland på Livs kontor i Göteborg. Man går in på en sida på datorn och så kommer slumpvisa nummer upp. Jag har ett manus som jag följer, och så är samtalet igång. Det handlar både om att fråga vilka politiska frågor som är viktigast för dem och att få dem att faktiskt gå och rösta, förklarar han. 

Inför förra riksdagsvalet, 2018, genomförde Livs nästan 15 000 samtal med medlemmar, berättar Natasa Stojkovic. Hon är central ombudsman på Livs och ansvarig för förbundets valarbete. För henne är budskapet glasklart: Livs måste ta de politiska samtalen. Och det är klubbarna och de förtroendevalda som behöver göra det stora jobbet. 

Förberedelserna inför valet har pågått i flera månader. Ju närmare valdagen, desto mer intensivt kommer arbetet att bli och fler i förbundet kommer jobba i valrörelsen. Natasa Stojkovic har besökt arbetsplatser och klubbar för att prata – och peppa. 

– Vi siktar högt. Vi har 27 000 medlemmar och vi har som mål att alla ska få ett samtal, men om man ska vara realistisk så kommer vi inte nå ända dit. Det viktiga är att det politiska samtalet förs, och där är klubbarna centrala. En del klubbar har redan etablerade sätt att prata om politik, andra måste tänka till lite mer.

Som LO-förbund är Livs med och stöttar Socialdemokraterna. Både genom så kallad facklig-politisk samverkan, där LO exempelvis är representerade i partiets styrande församlingar, och genom ekonomiskt stöd. Men det betyder inte att Livs försöker övertala alla sina medlemmar att rösta på Socialdemokraterna. 

– Nej, vi tycker att det är viktigt att prata politik i första hand, inte parti. Vi ska prata om vilket samhälle vi vill ha. Däremot är vi tydliga med att vi tror att Socialdemokraterna är det parti som har både makt, inflytande och vilja att förändra samhället i den riktning som är bäst för våra medlemmar, säger Natasa. 

Hon ger några exempel på frågor som är viktiga för de som jobbar inom Livs branscher:

– Det är allt från trygga anställningar och att stävja kriminaliteten i arbetslivet till att ha en ännu bättre välfärd. Till exempel tandvårdsreformer, det är otroligt viktigt för våra medlemmar som jobbar i livsmedelsindustrin och får problem med tänderna på grund av arbetsmiljön.

I de politiska samtalen på arbetsplatserna dyker alla åsikter upp. Att nära en tredjedel, 27,2 procent (SCB, november 2021), av arbetarväljarna sympatiserar med Sverigedemokraterna märks naturligtvis även på Livsmedlemmarnas arbetsplatser. Samtidigt har 40 procent av medlemmarna i förbundet utländsk bakgrund. 

– Man är kompis med varandra på arbetsplatserna, oavsett vad man röstar på. Samtalen förs utifrån att vi är arbetare och behöver varandra för att nå fackliga framgångar. Vi behöver prata med varandra, vi står vid samma linje och har samma arbetsmiljö. Som arbetare vinner vi inte på att bli splittrade. Man behöver inte argumentera sönder varandra, utan öppna för dialog, säger Natasa Stojkovic. 

I Falkenberg fortsätter Peter Janson med sitt ringande. Hur många samtal det blir eller hur många medlemmar han kommer att nå till slut vet han inte. Det händer att den han ringer upp trycker bort samtalet och ibland avslutar någon hastigt. Men det allra flesta är trevliga, tycker han. 

– Det har väl hänt att man fått lite vibbar från någon som tyckte det var strunt. Men det är bara undantag, att stämningen inte blir så bra. Många tycker ändå att sakfrågorna, som vård, skola och barnomsorg är de viktigaste, och då pratar vi om det. 

Som avslutning på samtalen brukar han alltid fråga om den han pratar med vill ha en sms-påminnelse för att inte glömma bort att gå och rösta. 

– De flesta tackar nej, de har koll på när valet är. Jag brukar också alltid tipsa om att gå in på LO:s valsajt helasvaret.se och det tycker många är bra.

Fakta: Så jobbar Livs i valrörelsen

Ringkampanj – två personer jobbar nu heltid med att ringa medlemmar. De sista veckorna före valet kommer fler inom Livs, både förtroendevalda och ombudsmän, att fatta telefonluren och ringa. Målet är att nå alla medlemmar före valet.

Klubbarna uppmanas prata politik på
medlemsmöten och andra träffar. 

Samverkar centralt med LO och stöttar Socialdemokraterna.