Det är inte många livsmedelsarbetare som kan stoltsera med att från år till år ordna en egen fotbollscup. Men det lyckas de med på Slakthusområdet i Stockholm. I år var det femte gången som Slakthusmästerskapen hölls.

En fredag eftermiddag i maj är det full fart på Enskede IP, som ligger på gångavstånd från Slakthusområdet i Stockholm. Fyra lag har ställt upp med anställda från Olle Nyberg Chark, Gudruns, bemanningsföretaget Randstad och så ett lag med spelare från flera företag som går under samlingsnamnet Slakthusområdet United.
Fotbollsplanen ligger mitt bland trävillorna i Gamla Enskede, precis invid tunnelbanestationen. Det var en allsvensk arena för inte så längesedan, 1990 spelade Hammarby sin premiärmatch mot Halmstad här då Söderstadion var under renovering, och över 5 000 åskådare fanns i publiken.
Det är inte fullt lika mycket publik denna dag. Men de som samlats är mycket entusiastiska. På plats längs planen finns arbetskamrater och arbetsgivare från Slakthusområdet som hejar fram sina lag; kör, kör, kör och så uppskattande applåder när någon skjuter mot mål.

Sammanhållningen mellan de som jobbar på området är påtaglig. Men frågan är hur många år till som denna fotbollscup kan pågå. Slakthusområdets dagar är räknade. Området ska i framtiden rymma mat, kultur, evenemang, boende och arbete.
Slakt- och charkföretagen ska flytta därifrån, vart är oklart. Det har funnits olika scenarier.
Den fredagseftermiddag som fotbollscupen äger rum svävar fortfarande de anställda i ovisshet om vad som kommer att hända med deras jobb.

Idén att ordna en fotbollscup kom ursprungligen från Martina Berggren, Filip Tederlund och Crister Twedberg, alla fackligt aktiva i Livs.
– Jag tror inte att detta är så vanligt. Det kräver en del. Lite nervöst är det också. Vi vet inte förrän samma dag om vi kommer att få ihop tillräckligt med lag, säger Martina Berggren.
Hon är egentligen tjänstledig för studier, har bland annat skrivit en uppsats i historia om bristen på kött i början av förra seklet, se Mål & Medel nr 7/8 2018. I sommar är hon tillbaka på jobbet på Olle Nyberg Chark, ska jobba med prismärkning och orderplock.

Andreas Bergerheim, vice ordförande på Olle Nyberg Chark, har varit med och arrangerat cupen i flera år.
– Jag har hållit låg profil i år. Men jag var med och coachade laget det år Nybergs vann.
Han är stolt över att initiativet att dra igång en cup kom från de som jobbar på golvet.
– Det är kul att vi kan arrangera saker själva som arbetare och inte bara förlitar oss på arbetsgivare. Vi har en egen kraft och eget engagemang att ta tillvara på.

Martina Berggren håller med. Till skillnad från Andreas är hon även med och spelar. De kör mixade lag. Hon har gått vidare till final med laget Slakthuset United.
– Det är en riktig häxblandning detta lag, konstaterar hon.
Hon är nöjd. Hon gjorde en passning som blev ett mål. Hon spelar inte fotboll annars, deltar för att det är kul.
– Ambitionen är att det ska vara skoj, men visst finns det de som deltar som är riktigt duktiga. Det skiljer sig från år till år vilken nivå det är på spelarna. Det har hänt att vi har haft spelare från Superettan som jobbat på Slakthusområdet.