– Naturligtvis kommer det att försvinna jobb. Så är det ju. Vi var ju 131 som blev varslade och vi kommer aldrig någonsin bli så många i det nya bageriet eftersom det blir ny teknik och robotar, säger Stefan Hortlund, Livs klubbordförande vid Polarbröd i Älvsbyn.

Stefan Hortlund tror att de kanske blir 70 till 75 som får jobb när den nya fabriken står klar. Bygget går väldigt snabbt. Man räknar med att första etappen är färdig redan i oktober. Det som har tagit jättemycket tid fram tills nu är att riva resterna efter branden.
– Ännu är inte allt rivet, men det behöver inte heller vara det innan man börjar bygga den första etappen.
Det är en bagerilinje som kommer att placeras på en smalare del av fundamentet.
– För företaget är det viktigt att vi kommer tillbaka på marknaden med våra produkter så fort som möjligt. Sedan finns det planer på etapp två och tre. Fabriken kommer att byggas upp igen sakta men säkert.
Bageridelen ligger bara på en del av fundamentet.
– Egentligen är det så här. De bygger skalet för hela byggnaden. Och i den så blir första etappen en bagerilinje och de kringverksamheter som behövs såsom fryskapacitet och lager. Det blir ganska omfattande även om det till en början bara blir en bagerilinje.
Fördelen nu är att Polarbröd kan bygga precis som man vill ha det eftersom allting blir nytt. Det gamla byggdes ut under 40 till 45 år.
– Jag tror det blir bra, säger han.
Tack vare sin långa anställningstid som sträcker sig till 1979, vilket var två år efter att den helt nybyggda bagerianläggningen i Älvsbyn invigdes, har han fått jobb i smörgåstillverkningen som är inrymd i en lokal som hyrs av kommunen. Den lokalen ligger cirka 800 meter från stället där bageriet byggs upp.
– Från den 11 november har jag varit anställd här och vi producerar så mycket vi kan. Vi är ju inga nybörjare. Man kan säga att vi är ett gammalt och rutinerat gäng.
Det är polarklämmor med renkött, ost och skinka som produceras. Förra veckan gjorde de klämmor med kalkon och ost på lite mörkare bröd.
– Förhoppningsvis börjar flyget att funka igen. Då kan vi göra mackor till SAS.
Elva personer jobbar just nu dagtid i smörgåstillverkningen. I januari var de fler, då jobbade de tvåskift, förmiddag och eftermiddag. Tillfälligt togs det in 15 personer till som fördelades mellan skiften.
Att Stefan Hortlund fick fortsatt anställning innebär att Livsklubben finns kvar. De andra styrelseledamöterna är uppsagda och arbetsbefriade.
– Jag har ju lite dialog med dem i alla fall, men det är mycket jag får klara av själv. Fackexpeditionen har jag hemma. Och så kan jag ringa till ombudsmannen David Björklund. Hittills har det funkat, men det bästa med att vara flera är ju faktiskt att man kan bolla idéer, tankar och funderingar. Den biten saknar jag.

Av de tidigare anställda har företaget valt ut 20 till att gå en utbildning i Övertorneå som ska fylla kompetensbehovet i den nya fabriken. Det är ett samarbete med Arbetsförmedlingen.
Arbetsmarknadsutbildningen är i tre steg, skräddarsydd för uppstarten av den nya fabriken. Tyngdpunkten ligger på processteknik och automation. Utbildningen omfattar även livsmedelssäkerhet, livsmedelshygien, råvarukunskap och produktkvalitet.
– De kommer att kallas automationstekniker. Det är inriktningen på utbildningen.
Kursdeltagarna har inkvarterats i Övertorneå som ligger drygt 20 mil norr om Älvsbyn, ovanför Haparanda vid finska gränsen. Att utbildningen förlades dit beror på att Polarbröd hade kontakt med samordnaren Utbildning nord som har sina lokaler där.
– Vi jobbade politiskt för att den skulle hamna i Älvsbyn, men så blev det inte.
Enligt Stefan Hortlund var det tyvärr inte så jättemånga som sökte utbildningen.
Företaget fick ändå ihop 20 personer i blandade åldrar, både yngre och äldre, och personer med kortare och längre anställningstid.
– Jag tror att det är en bra mix av män-niskor. De började den 25 januari. Det är två gäng, tio åt gången på skolan och tio hemma. Hade det inte varit coronatider hade de varit där uppe på heltid.

•Det var inget som du var sugen på?
– Nej, jag tänker såhär. Beroende på min ålder, 62 år, tycker jag att andra är mer lämpade som har längre tid kvar i arbetslivet, säger han och fortsätter:
– Jag tyckte väl inte heller att inriktningen var så intressant för mig. Jag kände att det får någon annan ta. Jag har kanske tre eller fyra år kvar att jobba. När den sista delen av bageriet är färdigbyggd är jag kanske redan pensionär.
På grund av branden har Polarbröd satsat stort på sitt andra bageri i Bredbyn, där en ny anläggning byggs. En utbyggnad görs som ska vara klar redan till sommaren. Det blir bland annat en helt ny packhall som ska rymma hela baklinjen, från ugn till frys. Den planerade lokalen blir över 700 kvadratmeter stor och rymmer 110 personer.

Av de tidigare anställda i Älvsbyn har 17 personer fått jobb i Bredbyn som ligger drygt 40 mil söder ut.
– Jag försöker räkna. Det är 17 plus 11 plus 20 som har sysselsättning i anknytning till Polarbröd, alltså 48 personer. Jag vet att det är flera som har sökt andra jobb och många har också fått.

Några började i princip att söka nya jobb, redan dagen efter branden och en del fick det också.
– Det är jättebra. Några har börjat jobba i butik och det har de kunnat göra utan att förlora pengar eftersom ”dealen” var att om de får lägre så betalar Polarbröd upp till den lön som de skulle haft om de jobbade kvar.
Men den ”dealen” gäller bara under uppsägningstiden. Den 10 mars inträffar en ny verklighet. Då tar uppsägningstiden slut för alla, förklarar Stefan Hortlund.